Özellerin azmi aileleri ağlattı
Pamukkale Üniversitesi Özel Olimpiyat Oyunları'nda duygu dolu anlar yaşandı. Zihinsel engelli sporcuların gösterdikleri çaba, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Türkiye Özel Sporcular Sporlar Derneğinin (TÖSSED) ortaklaşa düzenlediği Özel Olimpiyat Oyunları'nda duygu yüklü anlar. Zihinsel engelli çocukları spor yolu ile topluma kazandırma projesi çevçevesinde düzenlenen oyunlarda, sporcu aileleri çocuklarının kazanma azimleri karşısında gözyaşlarkına hakim olamadı.
7 ilden 274 zihinsel engelli öğrencinin katılımıyla cuma günü Pamukkale Üniversitesi Spor kompleksinde başlayan Özel Olimpiyat Oyunları cumartesi günü atletizm, futbol, basketbol, voleybol ve yüzme branşlarında yapılan final yarışmaları ile sona erdi.
Zihinsel engellilerin spor yoluyla hayata tutunmaları için düzenlenen özel olimpiyatlara katılan bütün engellilere madalya verilirken, takım oyunlarında engelli oyuncularla birlikte gönüllüler de partner oyuncu olarak yer aldı.
Karma futbol maçında İzmir Efe Zihinsel Bedensel İşitme Engelliler Spor Kulübü birinci, Denizli Çamlık İlköğretim Okulu ve İş Okulu ikinci, Denizli İsmail Tosunoğlu İş Eğitim Merkezi üçüncü, Manisa Öğretmen Şükran Bilginer Eğitim Uygulama Okulu dördüncü, Denizli Güzelyurt Uygulama ve İş Eğitim Merkezi beşinci oldu.
Basketbolda İsmail Tosunoğlu İş Eğitim Merkezi birinci, Denizli Çamlık İlköğretim Okulu ve İş Okulu ikinci, Denizli Güzelyurt Uygulama ve İş Eğitim Merkezi üçüncü, İzmir Efe Zihinsel Bedensel İşitme Engelliler Spor Kulübü dördüncü olurken, voleybol branşında Burdur Özürlüler Derneği İlköğretim Okulu ve İş Okulu birinci, Denizli Çamlık İlköğretim Okulu ve İş Okulu ikinci, İsmail Tosunoğlu İş Eğitim Merkezi üçüncü oldu.
Engelli sporcuların, yarışmalarda arkadaşlarıyla kaynaşması ve madalya alırken sevinçleri, ailelerini ve oyunları izleyenleri duygulandırdı.
AİLELER MEMNUN
Sporcu velisi Mustafa Çimenoğlu, "Bu yarışmalar çocuklarımızın sosyal yönlerini geliştiriyor. Yarışmalarda aldıkları madalya ile dünyanın en mutlu insanları oluyorlar. Bu yarışmaların her zaman yapılmasını istiyorum, yararının olduğunu da düşünüyorum" dedi
Halil Özdağ adlı velide "Tabii ki herhangi bir şeyde kendilerine güven geliyor, altın madalya aldım diye. Bunun yanı sıra bu organizasyonu yaptığı için Pamukkale üniversitesine çok teşekkür ederiz" diye konuştu.
TÖSSED Spor Direktörü Ali Üredi, TÖSSED olarak üniversitelerle özel olimpiyatlar gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye’deki tüm lisanssız zihinsel engelli sporcularımızı bir araya getiriyoruz. Bu yıl ikincisini PAÜ ile yaptık. Geçen yıla göre çok daha fazla katılım oldu" dedi.
Üredi, yarışlara voleybol, basketbol, futbol, yüzme ve atletizm dallarında olmak üzere beş dalda sporcu davet ettiklerine dikkat çekip, "Olimpiyat'a 7 ilimizden 274 sporcu katıldı. Aynı zamanda bu organizasyon içerisinde çocuklarımız, atletlerimiz spor yaparken bir yandan da sağlık taraması yapıldı.
Tüm atletlerimizi sağlık taramasından geçirdik. Bu da bizim ayrı bir programımız oluyor. ’Sağlıklı atlet’ programımız diye ve İstanbul’dan birçok tanınmış doktor gönüllü hocalarımız var, onlar buraya geldiler. Kulak, göz, diş, sağlıklı ayak taramaları yapıldı ve çok güzel iki gün geçirdik."
Önümüzdeki yıl Atina’da yapılacak Dünya Şampiyonası’na 140 kişilik bir kafile ile katılacaklarını bildiren Üredi, "Bu organizasyona katılan her okuldan her ilden birer sporcu alalım diyoruz. Özel olimpiyatların felsefesini o illere daha iyi yaymış olacağız. Her okuldan ve ilden birer sporcu giderse gerçekten çok anlamlı olacak" dedi.
Beden eğitimi öğretmeni Hayrullah Özdoğan ise zihinsel engellilerin yaptıkları en güzel şeyin spor olduğunu savunarak, "Spor bedensel olarak her yönden katkı sağlıyor. Bu organizasyonları düzenleyen özel olimpiyatların bize gereksiz yere lisanstır veya farklı şeylerin gelmeyişi, bizi daha çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Partner olarak engelli sporcularla birlikte oynayan beden eğitimi 3. sınıf öğrencisi Özgür Akyıldız da "Burada engelli arkadaşlarımla engelsiz arkadaşlarım bir arada. Bir organizasyon yapılıyor. Biz onları yönlendiriyoruz. Bu sayede de hem biz bazı şeylerin farkına varıyoruz hem de onlar sosyalleşmiş oluyorlar" ifadelerini kullandı.