Arama

Popüler aramalar

Hıfzı Özcan hayata gözlerini yumdu

Ünlü bilim adamına 29 Temmuz Cuma günü Küçükbakkalköy'deki Metin Sabancı Spastik Çocuklar Vakfı'nda saat 14.30'da bir tören yapılacak. Cenaze ise ikindi vakti Karacaahmet Şakirin Camii'nde kılınacak cenaze namazını müteakip, aile kabristanlığına defnedilecek.

Hıfzı Özcan hayata gözlerini yumdu

Türkiye'de engelli bireylerin spor yolu ile topluma kazandırılması yolunda ünlü işadamı Sakıp Sabancı ile birlikte ilk temelleri atan Prof. Dr. Hıfzı Özcan, hayata gözlerini yumdu. Zihinsel, Görme, İşitme ve Bedensel engellilerin rehabilitasyonu konusunda uzun soluklu çalışmalar yapan Özcan, Türkiye’de Özel Olimpiyat çalışmalarının 1982 yılında Kennedy Vakfı ile imzalanan anlaşma sonucu Türk Spastik Çocuklar Derneği’nde başlatılmasına önayak oldu. Prof. Dr. Hıfzı Özcan'ın cenazesi 29 Temmuz Cuma günü kurucuları arasında bulunduğu Metin Sabancı Spastik Çocukları Vakfı'nda saat 14.30'da düzenlenecek törenin ardından, ikindi vakti Karacaahmet Şakirin Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından aile kapristanlığına defledilecek.

Prof.Dr.Hıfzı ÖZCAN 1927 - 2011

1927 yılında Konya'da doğdu. Izmit' te ilkokulu, Ankara' da ortaokulu ve liseyi bitirdi. 1945 yılında Istanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenime başladı. 1951'de Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Fakülte Nöroloji Kliniği'nde ihtisasa başladı. 1956 - 1968 yıları arasında (asabiye mütehassısı olarak) Zeynep Kamil Hastanesi'nde çalıştı. Bu yıllarda doğumevi ve çocuk hastanesi olarak çalışan bu kurumda (çocukların nörolojik sorunlarından) sorumlu oldu.

1965 yılında Doçent' lik sınavına girdi ve Doçent unvanı aldı. 1968 yılında Istanbul Tıp Fakültesi' nde Nöroloji Kliniği'ndeki Doçentlik kadrosuna atandı. Aynı yılın sonunda fakülte tarafından (çocuk nörolojisi konusunda) tetkikler yapmak üzere Paris' e gönderildi. Paris'te Hopital St. Vincent de Paul, Hopital Bicetr ve Hopital Ptie Salpetrier'de bu konuları öğrendi ve Prof. Tardieu ile tanıştı. Prof.Tadieu'nün uluslararası bir kuruluşun Fransa şubesi olarak başında bulunduğu, yani beyin arızalı çocukların eğitildiği cemiyetin çalışmalarına katıldı. 1970 yılında Profesörlüğe terfi etti. 1971 yılında aynı amaçla Londra' ya gönderildi. Orada kaldığı 1 yıllık sürede çocuk nörolojisi ve beynin hareketle ilgili arızasına bağlı engelleri olan Serebral Palsi’li çocuklarla ilgilendi.

Uluslararası merkez olarak Londra'da bulunan International Cerebral Palsy Society'ye Türkiye adına üye oldu. 1972 yılında Türkiye'ye dönerek engelli çocuk ailelerini örgütledi ve yakın iş arkadaşları ile birlikte Türk Spastik Çocuklar Derneği' ni kurdu. Derneğin, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bursa, Izmir, Aydın, Düzce, Bodrum, Izmit, Çorlu ve Denizli'de çalışmalarını başlatan gönüllü topluluklara destek oldu.

1992 yılında American Academy of Cerebral Plasy and Developmental Medicine adlı kuruluş tarafından üye kabul edildi ve ülkesinde bu konuları geliştiren 'dünyadaki 5 kişi' den biri' olarak lanse edildi. 1991 yılında Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu'nun kuruluşunu sağlayan çalışmalar yaptı ve Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu' nun ilk başkanı oldu. 1983 yılından itibaren her dört yılda bir Amerika'da yapılan özürlü çocuklar için düzenlenmiş SPECIAL OLYMPICS'e Türkiye'nin de katılımı sağlandı. Altın ve gümüş madalyalar kazanılmasına yol açan çalışmaların sürdürülmesinde ' Türkiye Özel Olimpiyat Organizyonu' başkanı olarak faaliyetini devam ettirmektedir.

1994 yılında Istanbul Tıp Fakültesi' nden yaş haddi dolayısı ile emekli oldu.

1989 yılında arkadaşları ile birlikte kurduğu Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
Vakıf çalışmalarını Sabancı ailesinin katkıları ile 1996 yılında kurulan Metin Sabancı Merkezi’nde sürdürdü.

1954 yılında evlendiği meslektaşı Dr. Nevin Özcan'la birlikte yaşamını sürdürdü.

Hayatı boyunca Serebral Palsi’li ve özel gereksinime ihtiyaç duyan çocuklar, gençler ve aileleri için çalıştı. Binlerce çocuk, genç ve aileye umut ışığı oldu.

Çabaları ve emekleri Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından nesiller boyunca sürdürülecektir.

Haberin Devamı