Arama

Popüler aramalar

Neden sürpriz olmasın

Olimpiyat kafilesinin en kalabalık ekibi; Atletizm Milli Takımımız... Avrupa Şampiyonası’nda aldıkları 12 madalyayla tarih yazmışlardı, tabii şimdi işleri çok daha zor. Zaten madalya değil, 8 final hedefi belirleyerek Rio’ya gittiler. Ama kürsü için potansiyeli olan sporcularımız da var. En iddialısı ise Yasmani Copello...

Neden sürpriz olmasın

Atletizm Milli Takımımız, olimpiyattaki Türk kafilesinin en kalabalık ekibi... 31 sporcuyla, ülkemizi temsil edecek. Temmuz ayındaki Avrupa Şampiyonası’nda elde edilen 12 madalyayla da tarih yazıp, Rio öncesi olumlu bir tablo ortaya koymuşlardı. Tabii şimdi işleri zor, çünkü dünya çapında, branşlarının en iyileri 2016 Olimpiyat Oyunları’nda buluşacak, rakiplerimiz daha da güçlü olacak.

Öncelik ‘Tertemiz olimpiyat’

Zaten olimpiyat öncesi de federasyon başkanı Fatih Çintimar, öncelik olarak; Türkiye’nin birçok madalyasının geri alınmasına sebebiyet veren dopingle ilgili yaptığı vurguydu... ‘Tertemiz olimpiyat’ ilkesiyle ülkemizi temsil etmek istediklerinin üzerini basa basa söyleyen ve 8 branşta final olacağının altını çizen Çintimar şunları ifade etmişti: “Bu 8 finalin 8’i de madalya olabilir, hiçbiri de olmayabilir. Finalde 8 kişi yarışıyor, bir anlık adımla birinci de 8’inci de olabilirsiniz. Onun için kimseden böyle bir söz istemedik. Ülkemizi tertemiz temsil edip bitirdikten sonra 1. veya 10. olduk her neyse. ‘Biz bunu yaptık, bu kadardı.’ demek çok daha önemli”.

Altın madalya çok zor

Bu branşta altın madalya imkasız gözüküyor ama, atletlerimizin performansı, rakiplerinin durumu ve o günün şartlarıyla hedeflenen 8 finalden biri neden madalyaya dönüşmesin. Evet bunu başaracak, potansiyeli bulunan atletlerimiz var. Tabii 2016 Avrupa Şampiyonası, rakip açısından sınırlı kaldığı için bir kriter olarak da ele alınmamalı... Yine de Avrupa’da madalya kazanmış, 2016’da elde etikleri derecelerle dünya sıralamasında ilk 10’a girmeyi başarmış ve Türk atletizmine ilkeleri yaşatan ya da yaşatacak atletlerimizi de gözardı etmemek gerekiyor. Atletizmde yarışlar 12 Ağustos’ta başlayacak ve bu süre boyunca da bazı isimleri yakından takip etmek doğru olacaktır. İşte dikkat edilmesi gereken o atletlerin bazıları ve parantez açılması gereken maraton takımı
ile 4x100 bayrak takımımız...

Ali Kaya (5.000-10.000m)

18 yaşında Türkiye’ye geldi, 2012’de Türk vatandaşı oldu. Uzun mesafeci, son iki yıl içinde, koştuğu derecelerle birçok kez Türkiye rekoru kırdı, kürsülere çıktı. 1992 doğumlu Kenya asıllı atlet, Avrupa Gençler ve U23 Avrupa Şampiyonası’ndaki başarılarının ardından büyüklerde 2014 Avrupa’da bronz, 2015 Avrupa Salon’da ve son olarak 2016 Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya elde etti. 5 binde koştuğu en iyi derece: 13:00.31 (2015), 10 binde koştuğu en iyi derece: 27:24.09 (2015). Ortaya çıkan sonuçlarla Ali Kaya, gelişimini sürdürmesi halinde gelecekte olimpiyatta kürsüyü zorlayabilir. Rio’da da aynı şansa sahip, ancak iki kategorinin de en büyük favorisi Mo Farah yine şampiyonluğun en büyük adayı. 5 binde Edris, Gebremsekel, Kamworor, 10 binde de Demelash, Tola, Sitonik, Sambu, Jeilan gibi isimler çok formda. Hepsi de 13 ve 27 dakikanın altında koştu. Yani Kaya’nın kürsüye çıkabilmesi için Türkiye rekorunu geliştirmesi gerekiyor. 10 binde direkt final koşacak olan Kaya, 5 binde de elemeleri geçerek finale kalır.

Polat K.Arıkan (10.000m)

2011’de Türk vatandaşlığına geçti. 2012 Avrupa Şampiyonası’nda 5 binde bronz, 10 binde altın madalya kazandı. 2012 Londra’da beklenen performansı gösteremedi ve 5 binde finale kalamadan elendi. 10 binde ise kariyerinin en iyi derecesini yaparak (27.38.81) 9. oldu. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda 10 binde Ali Kaya’nın önünde altın madalya kazanan Arıkan, Rio’daki zorlu yarışta kendine kürsüde yer arayacak. Ancak Mo Farah başta olmak üzere yine güçlü rakipleri olacak, kürsüye çıkma adına da 27 dakikanın altında bir derece elde etmesi gerekiyor.

Jak Ali Harvey (100m-4x100m)

Türk Milli Takımı’nın kısa mesafedeki 3’üncü devşirme atleti oldu. 2015’in temmuz ayında Türkiye adına yarışmaya başladığı andan itibaren, rekorları altüst etti. Jamaika asıllı 27 yaşındaki atlet, 9.92’yle, bu sezonun en iyi 7.derecesini koşmayı başardı. En önemlisi de Türkiye’yi olimpiyatta 100 metrede temsil etmeyi başaran ilk sprinter olarak tarihe geçti. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda foto finiş kararıyla gümüş madalya kazanan Jak Ali Harvey’in tek istediği ise eski vatandaşı dünya rekortmeni Usain Bolt’la finalde yarışmak. Harvey’in branşı en zorlarından bir tanesi. Rakip yelpazesi çok geniş olan Harvey kürsü şansı düşük olsa da, finale kalması bile müthiş bir başarı sayılacak.

Yasmani Copello (400m Engelli)

Atletizmde madalya sürprizi yapacak isimlerin başında geliyor. Küba asıllı milli atlet, 2013’te Türk vatandaşlığına geçti. 2014 Avrupa Şampiyonası’nda ismi listeye yanlış dalda yazıldığı için yarışma şansını yitirdi. 2015 Dünya Şampiyonası’nda 48,96’lık derecesiyle dünya 6.’sı oldu. Bu yıl Diamond Lig tarihinde yarış kazanan ilk Türk atlet unvanını da alan Küba kökenli Yasmani, 400 metre engelli finalini 48.98’lik kazanıp, Avrupa şampiyonu oldu. Daha önemlisi, Hollanda’daki Avrupa Şampiyonası yarı finalinde 48.42’yle kariyerinin ve bu sezon dünyadaki en iyi 6.derecesini koşmayı başardı. Türkiye’nin olimpiyatta ilk kez temsil edildiği 400m engellide rakipler zorlu ama Yasmani’nin performansı umut verici.


Yasemin Can (5.000m-10.000m)

2016 Avrupa Şampiyonası’yla kendini gösterdi. Kenya asıllı 19 yaşındaki milli atletimiz tarihi dubleyle 5 bin ve 10 bin metrede altın madalyanın sahibi oldu. Ortaya koyduğu performansla, Rio’da takip edilmesi gereken sporcular arasında yer alıyor. Yasemin Can’ın, 5 bin’de 14.37.61’le, dünyada bu sezonki 8. en iyi derecesi. En büyük rakipleri; Ayana, Kibiwot, Obiri, Cherono gibi isimler ve kürsü için 14.10.00’lık bir dereceyle koşması gerekiyor. 10 binde ise, 31.12.86’yla 12. en iyi dereceyi yaptı. Ancak bu kategoride işi daha zor. Çünkü 31 dakikanın altında bir dereceyle koşması ve Ayana Nawowuna, Burka, Dibaba ve daha birçok güçlü ismi geride bırakması gerekiyor.

Ramil Guliyev (200m-4x100m)

Türk vatandaşlığına geçmesi tam bir yılan hikayesine dönmüştü. Türkiye adına ‘ha şimdi ha yarın koşacak’ derken, Azerbaycan Federasyonu tarafından izin alınamayınca, 2012 Olimpiyat Oyunları’nda yarışamadı. İşte bu süreçte sırf, Türk forması giymek adına, Guliyev 3 yıl yarışlardan uzak kaldı. Guliyev, 2013 Akdeniz Oyunları’yla Türkiye adına ilk kez piste çıkmayı başardı. 2008 Pekin’de Azerbaycan adına yarışırken 200 metre finalindeki tek beyaz atlet olma başarısı gösteren Guliyev, 2015’te 19.88’le en iyi derecesini koştu ve 2016 Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya elde etti. Merritt, Gatlin, Bolt, Rodney, Mitchell-Blake gibi isimlerin favori olduğu bu kategoride finale kalırsa büyük başarı elde etmiş olacak.

Emel Dereli (Gülle Atma)

Genç yaşına rağmen Türkiye atletizminin en kariyerli isimlerinden biri... Çok tartışılan devşirme sporcunun ötesinde, yetiştirdiğimiz en başarılı sporcular arasında yer alıyor. Gülle atmadaki gururumuz küçük yaşlardan bu yana uluslararası arenada, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ediyor. Altyapı şampiyonalarında birçok madalya kazanarak, performansıyla potansiyelinin olduğunu herkese gösterdi. 18.40’la 2015’te kariyerinin en iyi derecesini yapıp, Türkiye rekorunu geliştirdi. 2013 Dünya Yıldızlar Şampiyonası’nda altın, 2014 Dünya Gençler ve 2016 Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalyanın sahibi oldu. Olimpiyatta yıldızlarla final oynama şansı yakalamak için mücadele edecek Dereli, rakiperinden biri olan Alman Christina Schwanitz’le Avrupa Şampiyonası’nda karşılaşmıştı. Şimdi de yıldız isim Valeria Adams (20.43), Çinli Gong (20.19) arasında kürsü şansı zor gözükse de imkansız değil

4X100 Bayrak takım

Emre Barnes, Jak Ali Harvey, Ramil Guliyev, Furkan Şen, İzzet Safer ve Umutcan Emektaş’tan oluşan 4x100m bayrak takımımız, 64 yıl sonra olimpiyatta yarışmanın gururunu yaşayacak.

Maraton Takımı

Türkiye, maraton branşında olimpiyat tarihinde ilk kez tam kadro koşacak. Erkeklerde Bekir Karayel, Ercan Muslu, Kaan Kigen Özbilen, Mert Girmalegesse, Serkan Kaya ve Yavuz Ağralı, kadınlarda ise Esma Aydemir, Meryem Erdoğan, Sultan Haydar ve Nilay Ersun kota alma başarısı göstermişti. Ancak tek branşta en az 3 sporcu göndermebilme kuralına göre Serkan Kaya ile Yağuz Ağralı kadrodan çıkarıldı. Mert Girmalegesse ile Nilay Ersun da yedeklerde yer aldı. Bu arada Avrupa Şampiyonası’nda kadın maraton takımımız bronz madalya alarak büyük başarıya imza atmıştı.

Hatice Yücel

Haberin Devamı