Arama

Popüler aramalar

2020'ye yeni stat!

Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın bugünkü haliyle aday olacağımız 2020 Olimpiyat'ı için ihtiyacı karşılayamayacağını belirterek, “Yeniden revize etmek veya sıfırdan yapmak gerekebilir. Yeni HDK oluşunca bu durum ele alınacaktır” dedi.

2020'ye yeni stat!



Olimpiyat oyunlarının bir kentin kaderini nasıl değiştirebileceğine 2004’de Atina’da, 2008’de de Pekin’de tanıklık etmiş bir gazeteci olarak, İstanbul’un bu dev organizasyona ev sahipliği yapmasını çok önemsiyor ve istiyorum. Bu nedenle ikinci milenyumda başlayan adaylık sürecimizde işlerin ağır aksak ilerlemesini, kurumlar arasındaki uyumsuzluğu ve yetki kargaşasını, yolu-izi olmayan bir alana yapılan yüzlerce trilyonluk yatırımı, yıllarca bitirilemeyen tesisleri, kent halkının olimpiyata karşı ilgisizliğini, şehrin bir sportif dokusunun oluşturulamamasını hep içim acıyarak izledim. İstanbul’un sporla, olimpiyatla sınavı bugün de devam ediyor. Tarihi yarımadamız, Avrupa Birliği 2012 Spor Başkenti unvanını almayı başardı. Şimdi bunun çalışmaları yapılıyor. Sırada 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği için aday olma süreci var.

Atatürk Olimpiyat Stadı
Açılışı:
2002
Maliyeti: 130 milyon TL
Ev Sahibi: İstanbul BŞB.
Kapasitesi: 85 bin
UEFA Standartı: 5 yıldızlı stat
Önemli organizasyonları: 2005 Şampiyonlar Ligi Finali, 2004 Atletizm Avrupa Milletler Kupası
Herkese spor yaptırılacak

Bütün bunları; spor başkenti olmanın ne anlama geldiğini, İstanbul’a neler kazandıracağını, olimpiyata adaylık konusunu, mecliste bekleyen yeni yasayla Hazırlık Düzenleme Kurulu’nun (HDK) nasıl oluşturulacağını konuşmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin’in kapısını çaldım. Güler yüzlü, sıcak ve heyecanlı bir bürokratla karşılaştım. Sorularıma içtenlikle karşılık verdi. İlk olarak İstanbul’un 2012 Spor Başkenti’nin ne anlama geldiğini sordum kendisine... Yanıtı şu oldu: “Spor Başkenti konsepti; ev kadınıyla, engellisiyle, genciyle, yaşlısıyla, çalışanıyla, emeklisiyle tüm halkın spor yapabilmesi, İstanbullu’nun spora dair bir farkındalığının olması, insanlara sporun yaşamsal bir ihtiyaç olduğu bilincinin aşılanmasıdır.” Devam ettim: “Peki bütün bunlar bugün yapılmıyor mu? Belediyenin görev tanımı içinde değil mi bu söyledikleriniz?” Gülümseyerek cevapladı: “Biz bu konuda iyi durumdayız. Tüm okullara spor salonu yaptık. Spor tesislerimizde sabahtan akşama kadar ücretsiz spor yapılıyor. Yılsonu itibariyle 6 milyon İstanbullu’ya spor yaptırmış olacağız.”
3-4 büyük vizyon tesisi yolda

“Ya bütçe ve yatırımlar? Tesisler, bisiklet yolları, koşu parkurları vs.” diye sürdürdüm sorularımı... “Bütçe 185 milyon civarında olacak. Mevcut tesisler rehabilite edilecek. 5-6 tane orta ölçekte tesis inşa edilecek. Yeni bisiklet yolları, koşu parkurları olacak. Ayrıca 3-4 tane de büyük ölçekli vizyon projemiz var.” Hemen atladım: “Nedir bunlar?” Bunu başkanımız Kadir Topbaş açıklasın. Ben söyleyemem.” Israr ettim. Ancak, aralarında bir su sporları parkı, jimnastik salonu olacağını fısıltılı bir şekilde söyletebildim. Derken, geldik İstanbul’un asıl gündemine... Olimpiyatın asıl ev sahibi olacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olimpiyat adaylığı konusunda işi ucundan tuttuğu her şeyden önemlisi İkitelli’ye yapılan stadın yanlış bir proje olduğu şeklindeki eleştirileri hatırlattım. Ve bundan sonraki yol haritalarını sordum.
Hamit Turhan - Fanatik Çok Özel




Yeni olimpik park düşünülebilir


Eleştirileri acımasız bulduğunu söyledi. Ardından konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sinan Erdem’le Silivri’deki buz sporları salonu yıllardır bekliyordu, biz bitirdik. Ayrıca olimpiyat adaylığı sürecini yöneten Hazırlık Düzenleme Kurulu’dur. Belediye bu kurulda etken değil, edilgindir. Ancak şu an TBMM’de bekleyen yeni yasayla bu kurulun yapısı değişecek ve belediye etken konumuna gelecek. Kadir Topbaş yeni HDK’nın başkanı olacak ve süratle 2020 adaylık sürecini başlatacağız.” Stadı tekrar hatırlattım Sayın Ertekin’e. 2020’ye bu statla mı aday olacağız, yoksa yeni bir olimpik park mı projelendirilecek? “Mevcut stadın 2020’de ihtiyacı karşılayacağını düşünmüyorum” diye konuştu. “Peki ne yapacaksınız, yıkacak mısınız?” diye devam ettim. “Yıkacağız” demedi. Ama konuşmalarının satır aralarında mevcut statla aday olunmayacağının ipuçları vardı. Yine de pek açık etmek istemedi. Ancak net olarak söylediği şuydu: “Atatürk Olimpiyat Stadı o zaman 20-30 yıllık bir tesis olacak. Üstünün açık olması, konumu, rüzgarı engelleyememesi gibi dezavantajları var. Yeniden revize etmek veya sıfırdan yapmak gerekebilir. Elbette stat atıl bırakılmayacaktır. Olimpiyat köyü için de mevcut alan uygun değil. Yeni alan bakmak gerekir.”

Milyonlar çöpe mi!

Milyonlar harcandı, olimpiyat için ilk adım atıldı derken bu stat artık olimpiyatlar için düşünülmüyor.
Dünya futbol ve atletizm şampiyonalarının yapılabileceği standartlara sahip olmasına rağmen sadece 2 önemli organizasyon gördü.

2005 Şampiyonlar Ligi’nde Livepool-Milan gibi dev bir finale ev sahipliği yaptı. Taraftarlar büyük ilgi gösterdi ancak ulaşımda büyük sıkıntı yaşanmıştı.

Süper Lig takımı İstanbul BŞB. maçları bu stadda yapıyor. Ancak maçı izlemeye gelen taraftar sayısı bini geçmiyor.

Ali Sami Yen onarılırken, Olimpiyat Stadı bir süre Galatasaray’a ev sahipliği yapmıştı. O dönemde de aldığı rüzgar nedeniyle çok tartışılmıştı.

Bazı Milli Takım maçları da bu statta oynanmasına rağmen konumu bakımdan pek çok takım tarafından fazla revaç görmüyor.

Hamit Turhan - Fanatik Çok Özel

2
Haberin Devamı