Arama

Popüler aramalar

Adım adım geliyoruz

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İstanbul'u da 2020 Olimpiyat Oyunları'nın resmi adayı olarak açıkladı. Tarihinde 5. kez ev sahipliği başvurusunda bulunan Türkiye, bu turda ilk kez teknik puanlamayı geçip, olimpiyatlara daha çok yaklaştığını gösterdi.

Adım adım geliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmen aday adaylığımızı açıklamasıyla başlayan ‘2020 Olimpiyat Oyunları ev sahipliği’ sürecinde Türkiye yolu yarıladı. Kanada’da gerçekleşen ilk tur seçimlerinde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), resmi adaylarını açıkladı. Doha ve Azerbaycan’ı eleyen IOC, Tokyo ve Madrid’le birlikte İstanbul’un da resmi aday şehir statüsü kazandığını bildirdi. ‘İstanbul 2020 Elçisi’ olarak Türk kafilesiyle birlikte Kanada’ya giden yıldız basketbolcumuz Hidayet Türkoğlu ve başarılı voleybolcumuz Neslihan
Darnel açıklama sonrası büyük sevinç yaşadı.

Haberin Devamı

Yarış yeniden başlıyor

Türkiye ayrıca Olimpiyat oyunları tarihinde bir ilki de yaşadı. Olimpiyat oyunlarına 5. kez başvuran Türkiye, ilk defa teknik puanlamayı geride bırakarak ilk turu geçti ve bu sefer olimpiyatlara daha çok yaklaştığını gösterdi. IOC delegelerinin övgüyle bahsettiği Türkiye’nin olimpiyat tecrübesi olmamasına rağmen, diğer rakiplerine göre ulaşım ve tesis yönünden daha zayıf görünmesine rağmen favori olmasının en büyük nedenleri arasında; kararlılık, son zamanlarda ev sahipliği yaptığı organizasyonları en iyi şekilde düzenlemesi ve Avrupa’daki krizden etkilenmemesi gösterildi. 2020 için ilk aşamayı geçtik, ancak Türkiye için yarış yeniden başlayacak. Ve 1 yıl içinde yapılacak atılımlar sonrasında, İstanbul’un kaderi; 7 Eylül 2013’te Arjantin’de çizilecek.

Haberin Devamı

Istanbul neden favori?

1) ‘2 kıta-1 şehir’ sloganıyla yola çıkıldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne değişik bir konsept sunuldu; Avrupa ile Asya’yı görebilen tek dünya şehri.
2) Son yıllarda ev sahipliği yaptığı Dünya Basketbol Şampiyonası’nın yanı sıra özellikle de WTA Tenis Şampiyonası ile 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası gibi büyük organizasyonlarını en iyi şekilde düzenlenmesi.
3) Futbol ülkesi olarak bilinen Türkiye’de gerçekleşen bu büyük organizasyonlar sırasında tribünleri dolduran bilinçli seyirci profilinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) iyi yönde etkilemesi.
4) Bununla birlikte Olimpiyat Oyunları sırasında her spor dalındaki yarışların dolu tribünler önünde gerçekleşmesini hedefleyen IOC, bu potansiyelin Türkiye’de bulunduğunu öngörmesi.
5) Ayrıca bu büyük organizasyonlar sırasında Türkiye’nin, uluslararası federasyonlara verdiği teminatları en iyi şekilde yerine getirmesi.
6) Türkiye’nin genç nüfusa sahip olması.
7) Hızla büyüyen ekonomiye sahip Türkiye’nin Avrupa’da kriz yaşanmasına rağmen bu durumdan etkilenmemesi.
8) Tarihi ve modern şehir yapısının içiçe olması.
9) Türkiye’nin kararlılığı da IOC’u etkileyen bir diğer faktördü.

TOKYO (Asya)

Adaylığını güçlendiren en büyük faktör; şehir yapısının (toplumsal, ekonomik, kültürel ve yönetimsel ihtiyaçlarının uyum içinde işlemesi) kuvvetli olması. Ulaşımın sorunu ve tesis eksikliğinin bulunmaması.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde yer alması en büyük handikap... Ayrıca daha önce 1964 Oyunları’na ev sahipliği yapması tecrübe yönünde artı gibi gözükse de, hiç ev sahipliği yapmamış Türkiye karşısında bu özelliği dezavantaja dönebilir.

MADRİD (Avrupa)

Futbol dışında birçok branşta dünyada sesini duyurmaya başlayan İspanya’nın spor altyapısının güçlü olması nedeniyle resmi adaylar arasına girmeyi başardı.

Madrid ayrıca tesis yönünden de eksiği neredeyse bulunmayan adaylardan biri. Şehir yapısı olarak da ulaşım imkanları yeterli.
En büyük sıkıntısı ise ekonomik güçün az olması. Devletten istediği desteği alamayan, İtalya ve Yunanistan’dan sonra krizden en çok etkilenecek ülkeler arasında gösterilmesi de gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar, adaylığını olumsuz etkileyebilir.

Bizi bekleyen süreç?

7 Ocak 2013: Resmi adaylık kitapçığımız teslim edilecek.
Şubat-Nisan 2013: IOC değerlendirme komisyonu, aday şehirleri denetleyecek.
Mayıs 2013: IOC değerlendirme komisyonu raporunu hazırlayacak.
Haziran 2013: Lozan’da aday şehirler, IOC üyelerine brifing verecek.
7 Eylül 2013: Seçim günü.

Haberin Devamı

İşte 2020 projemiz

Oyunlar için İstanbul’da 4 ayrı bölgede, 7 farklı küme ve 5 tesis alanı içerisinde 36 ayrı tesisin kullanımı planlanıyor.

Olimpik Şehir Bölgesi: 2 kümede 2 tesis alanı ve 14 spor tesisi. Olimpik Köy ve Basın Merkezi’ni içerecek. Jimnastik, badminton, boks, masa tenisi ve güreş, voleybol, tenis, hokey, yüzme, dalış, senkronize, atıcılık, binicilik, pentatlon yarışmaları yapılacak.

Sahil Bölgesi: 2 küme, 7 spor tesisi. Yol bisikleti, yürüyüş triatlon, hentbol, basketbol, judo, tekvando, bocce, veledrom ve yelken yarışları yapılacak.

Boğaziçi Bölgesi: 2 küme, 1 tesis alanı, 7 spor tesisi. Açılış ile kapanış törenleri, maraton yarışları burada yapılacak. kürek, kano/kayak, yüzme maratonu, plaj voleybolu, futbol, rugby, halter müsabakaları da bu bölgede gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Orman Bölgesi: 1 küme, 1 tesis alanı ve 4 spor tesisi. Bisiklet (BMX ve dağ bisikleti), golf, futbol ve kano/kayak (slalom) yarışları için de yeni yapılacak Olimpik Akarsu Tesisi yer alacak.