Milli formayı çıkarlarına alet ettiler
Amatör branşlarda bolca rastlanan usulsüzlüklere bir yenisi daha eklendi. Bu kez skandala Ay-Yıldızlı forma karıştırıldı.

Kürek Federasyonu’nda patlak veren sahte millilik belgesi ile ilgili başlatılan soruşturma, daha da büyük bir skandalı ortaya çıkardı
Her tarafı örümcek ağı gibi saran olayda şu ana kadar 24 federasyonun verdiği 102 millilik belgesinin de geçersiz olduğu belirlendi
Usulsüzlüğün zirve yaptığı ve Ay-Yıldızlı formanın da karıştırıldığı skandal 1 yıl önce yapılan ihbarla başladı... Kürek Federasyonu’nda bu konuyla ilgili soruşturma açan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Teftiş Kurulu, 16 sporcuya ait millilik belgesini mercek altına aldı. İncelemenin ardından müfettişler, söz konusu belgelerden hiçbirinin geçerli olmadığını, hatta 2 sporcuya da fazladan 1’er adet ‘sahte’ belge verildiğini tespit etti.
İptal edilen evraklar ÖSYM ve YÖK’e yollandı
Bunun üzerine soruşturmanın kapsamını genişleten GSGM Teftiş Kurulu, 1 yıllık sürecin ardından skandalın daha da büyük olduğunu ortaya çıkardı. Kurul, şu ana kadar incelemeye aldığı 37 federasyondan 24’üne ait toplam 357 millilik belgesi üzerinde inceleme yaptıktan sonra, bunlardan 102’sinin geçersiz olduğunu belirledi. Kurul, milli takımlarda yer almayan kişilere ya da yönetmelik kapsamına girmeyen spor organizasyonlarında milli olanlara verilen belgeleri iptal etti. Millilik belgeleri iptal edilen ya da eksik evrakla verildiği belirlenen kişilerle ilgili dosyalar ÖSYM, YÖK ve Kredi Yurtlar Kurumu’na da gönderildi.
Üniversite kayıtları silinebilir
Geçersiz millilik belgesinin sağladığı “ek puan” avantajıyla üniversiteye yerleştirilen ya da yurt ve öğrenim kredisi imkanlarından yararlanan öğrencilerin, yapılacak yargılamanın ardından, öğrenim gördükleri üniversitelerdeki kayıtlarının silinmesinin yanı sıra yurtlardan çıkarılma ve kredilerinin kesilmesinin de gündeme gelebileceği bildirildi.
Olay Cumhuriyet Başsavcılığı’na kadar gitti
Bu arada, Elif Oruçlu ve Bilal Köksal isimli sporcuların, Türkiye Karate Federasyonu’nun üye olmadığı Dünya Shotokan Karate Federasyonu’ndan aldıkları millilik belgelerini bazı kurumlarda kullandığı belirlendi. Ayrıca karatede Kemal Berber ile Hayrettin Çamurcu isimli kişilerin de belgeye “dünya federasyonunun yöneticisi” gibi imza attığı ortaya çıktı. Toplam 13 sporcuyla ilgili inceleme gerçekleştirilen Sutopu Federasyonu’nda da Veysel Emir Kuzu ve Berkan Günçağ isimli sporcuların ve karate branşında ismi geçenlerin karar dosyaları da Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
11 federasyon daha inceleme altında
En çok inceleme 80 sporcunun millilik belgesiyle ilgili olarak Kayak Federasyonu’nda yapılırken, Binicilik Federasyonu hakkında incelemeye gerek görülmedi. Güreş, voleybol, hentbol, işitme engelliler, bisiklet, çim hokeyi, badminton, bilardo, atletizm, üniversite sporları ve okul sporları federasyonlarında ise incelemelerin devam ettiği öğrenildi. Öte yandan millilik belgesi, öğrecilerin üniversitelere kabulünde, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlardan yararlanma ve öğrenim kredisi alma konusunda avantajlar sağlıyor.
Mini Yorum
Özerkliğin iflası
‘Sahte millilik belgesi’ skandalı eski Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın iyi niyetle ama alelacele uygulamaya koyduğu özerkliğin iflasından başka bir şey değildir. Ülkemizin amatör branşlarda çağ atlayabilmesi için gerekli ilk koşullardan biri federasyonların özerk olmasıydı. Atalay ve ekibi, bu zaruretten dolayı sağlam bir altyapı ve çerçeve statü oluşturulmadan federasyonları özerkliğe kavuşturdu. Bu da kısa zamanda federasyonlarda bir takım keyfi uygulamaları beraberinde getirdi. Bizde özerklik başıboşluk olarak algılandığı için, zaman içinde federasyon seçimlerindeki sahte delegelerden tutun da, usulsüz harcamalara, partizanlığa, adam kayırmalara kadar bir çok skandal yaşandı. Son olay tüy dikilmesidir. GSGM’nin özerkliği yeniden gözden geçirmesi ve sadece hazır olan federasyonlara bu statüyü vermesi gerekiyor.
Hamit Turhan