Arama

Popüler aramalar

Şanslar birbirine eşit

2020'ye aday 3 kentin şansları hemen hemen birbirine eşit

Şanslar birbirine eşit

Tokyo %34

Ulaşımı, hazır altyapısı, teknolojisi, dünya ekonomisindeki gücü ve tesisleriyle Tokyo bir adım önde gözüküyor

‘Yarını keşfet‘ sloganıyla yola çıkan Tokyo, İstanbul’un en güçlü rakibi olarak öne çıkıyor. 5. kez aday olan Tokyo, 2020’yi düzenleme hakkını elde ederse, 2 olimpiyat düzenleyen dördüncü kent olacak.
Vizyon ve konsept: Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi bir araya getirmeyi taahhüt ediyor. Japon insanının benzersiz kültürü ve değerleri ile Tokyo kentinin coşkusunu ve küresel trendleri birleştirmeyi hedefleyen Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi garanti ediyor.

Bütçe:
Ekonomide yeni bir yapılanmaya giden Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar Dolar’lık bir kaynak ayırdı. Basında son haftalarda yer alan iddialara göre Tokyo, bütçesinde bazı artışlar gerçekleştirmek için harekete geçti.

Tesisler:
Toplam 36 tesisin 27’si 2 ana kümede toplanmış. Tokyo’da tesislerin yüzde 85’i, antrenman sahalarının yüzde 70’i olimpiyat köyünü içine alan 8 km’lik bir daire içinde. Tesislerin çoğunluğu için azami mesafe 20 dakika olarak verilmiş. 36 tesisten 15’i hazır, 10 tanesi geçici olacak ve olimpiyattan sonra sökülecek.

Ulaşım:
Yollarda 317 km’lik olimpik şerit ayırımı yapılacak. Buna ek olarak 290 km’lik yol kısmında trafik alternatif rotalara kaydırılarak hafifletilecek. Metro, tamvay ve tren gibi raylı sistem kentin her yanına ulaşımı sağlıyor.

Halk desteği:
Tokyo halkının olimpiyatlara desteği, ilk açıklamaya göre yüzde 70 idi. Ancak geçen ay sonunda Tokyo Hükümeti’nin yaptırdığı ankete göre bu oran, yüzde 92’ye yükseldi.

Dezavantajı:
11 Mart 2011’de başlayan nükleer sızıntının hâlâ devam etmesi. Tohoku depremi ve tsunamisinin ardından yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazası sonucunda ortaya çıkan nükleer sızıntının Çernobil felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olduğunu belirtiyor.

İstanbul % 33

Olimpiyatı düzenleyecek ilk müslüman kent olmamız, iki kıta arasında yer almamız, 19.2 milyar Dolar’lık bütçemiz, devlet ve halk desteğimiz, en büyük kozlarımız...

‘Birlikte köprüler kuralım‘ sloganıyla yola çıkan İstanbul 5. kez olimpiyat ve paralimpik oyunlarına ev sahipliği için aday oluyor. İstanbul olimpiyatı alması durumunda oyunları düzenleyen ilk müsluman kent olma unvanını elde etmiş olacak.

Vizyon ve konsept: “Olimpiyat düzenleyecek ilk Müslüman ülke” ve “2023 master planı” dikkat çekiyor. Tesislerin şehirde devam eden kentsel dönüşüm çerçevesinde yerleştirildiği belirtiliyor.

Bütçe:
19.2 milyar Dolar’lık bütçesiyle Tokyo’nun 5 misli, Madrid’in ise 10 misli bir bütçeye sahip. Ulaşım ağına ve alt yapıya yapılacak yatırımlarla bunun 30 milyar Dolar’ı geçmesi bekleniyor.

Tesisler:
38 tesisten 11’i hazır, 6 tesis geçici olacak ve oyunlardan sonra sökülecek. 21 tesis kalıcı olacak ve ‘Milli Spor Programı‘ kapsamında kullanılacak. Oran olarak tesislerin yüzde 70’inin inşa edilmesi ve diğer tesislerde de yapısal çalışmalar gerekiyor. Bütün müsabaların olimpiyat köyünü içine alan 30 km çapında bir dairede düzenleneceği, ulaşımın azami 35 dakikada gerçekleşeceği taahhüt ediliyor.

Ulaşım:
İstanbul’da “2009-2023 ulaşım master planı” çerçevesinde toplam 10 milyar dolara yakın bir yatırım yapılacak. Marmaray ve yaylı sistemlerin öneminin yanısıra yeni Boğaz tünelinin 2017’de açılacağı belirtiliyor.

Halk desteği:
Yüzde 83’lük bir halk desteğine sahip İstanbul bu alanda ilk sırada yer alıyor.

Dezavantajı:
Oturmuş bir ulaşım ve altyapı sistemine sahip olmayışı. Tesislerin sadece yüzde 25’inin hazır olması, doping skandalları ve Gezi protestoları sonrası yaşanan süreç.

Madrid %33

36 olimpik tesisin 27’si hazır olan Madrid, oturmuş altyapısı, spor kültürü, çevre ve sürdürebilirlik konseptiyle iddialı

‘Geleceğe ışık tut‘ sloganıyla yola çıkan Madrid olimpiyatlara ilk kez 1972 yılında talip oldu ve bu olimpiyatları Münih’e kaptırdı. Madrid 2020’yi kazanırsa İspanya 1992 Barcelona’dan sonra ikinci kez olimpiyat düzenlemiş olacak.
Vizyon ve konsept: Madrid’in adaylığı sosyal ve ekonomik gelişme odaklı, dolayısıyla olimpik oyunların nispeten ufak bir bütçe ile de gerçekleştirilebileceği iddiasına sahip. Sunumda kentin, geleneğin ve modernizmin mükemmel uyumunu taşıyan bir kent olarak tüm dünyayı kucakladığı vurgulanıyor.

Bütçe: 1.9 Milyar Dolar ile üç aday kent arasında en düşük bütçeye sahip.

Tesisler:
Toplam 35 tesisin 14’ü bir kümede, 8’i diğer bir kümelerde. Kalan tesislerden 6’sı iki küme arasında yer alıyor. Dolayısıyla tesislerin çoğunluğu nispeten merkeziler. Şehrin mevcut toplu taşıma altyapısı ile birleşince ulaşım sorun olarak gözükmüyor. Yerel organizasyon komitesi, kentin doğusundaki ‘Campo de las Naciones‘ ve ‘Manzanares‘ bölgelerindeki tesislere ek olarak 6 kalıcı, 2 de geçici tesis inşa etmeyi garanti ediyor.

Ulaşım:
Madrid’de toplam 267 km’lik bir şerit yönetimi oluşturulacak. 82 km’lik kısım olimpik kafile ve araçlara ayrılacak, kalan yollar ise müsabaka planına göre yönetilecek. Madrid bütün tesislerin 10 km çapında bir dairenin içinde olduğunu ve sporcuların yolda geçirecekleri sürenin azami 20-25 dakika olduğunu vurguluyor. Sporcuların 19 tesise ulaşımı 10 dakikadan az, 10 tesise ulaşımı ise 11-20 dakika arası olarak verilmiş.

Halk desteği:
Madrid’de halk desteği yüzde 76 düzeyinde.

Dezavantajı:
En başından bu yana İspanya’da yaşanan ekonomik krizin ve son aylarda gnç nüfusta yüzde 457e çıkan işsizliğin Madrid’in 2020 Olimpiyatları adaylığına gölge düşüreceği belirtiliyor.

Haberin Devamı