Arama

Popüler aramalar

Akif Çağatay Kılıç'tan kulüp başkanlarına uyarı!

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, CNN Türk’te çarpıcı açıklamalarda bulundu: Başkanlar dikkatli olsun!

Akif Çağatay Kılıç'tan kulüp başkanlarına uyarı!

“Futbolcularla, hocalarla sözleşmeleri kulüp başkanları yapıyor. Onlar sorumluluk alıyorsa, sorumlu davranmalılar. Ayaklarını yorganlarına göre uzatmaları gerekiyor. Yoksa UEFA’dan yaptırımlar geliyor. Para cezaları kesiliyor, kupalara katılamıyorlar”

“Bizim onlara ‘bunu böyle yapın’ dememiz doğru olmaz. Başkanların kendi aralarında yapacakları şeyler de var. Kulüpler arasında, ‘futbolcuyu ondan alacağım, ona vermeyeceğim’ gibi şeyler oluyor. O zaman fiyatlar yükseliyor. Dikkatli olsunlar”

“Futbolla alakalı olan yayın ihalesinde son anlaşılan rakam iyi bir rakam (500 milyon Dolar). Rekabetin arttığı her yerde bunlar yukarı çıkar, ama kalitenin de belli bir noktaya gelmesi gerekiyor. Futbol bir spor branşı olmakla beraber aynı zamanda bir sektör. Çok ciddi maddi potansiyeli olan bir sektör. Kulüplerin futbolcularla yaptıkları anlaşmalar konusunda delegeler yani genel kurul tarafından seçilmiş başkanlar sorumluluk alıyor. Orada başkanlar sorumlu davranmalılar. Ayaklarını yorganlarına göre uzatmaları gerekiyor. Yoksa işte UEFA’nın ortaya koymuş olduğu Finansal Fair-Play kuralları çerçevesinde yaptırımlar geliyor. FIFA’nın yaptırımlarla ilgili konularda verdiği kararlar geliyor. Puan silme cezaları geliyor. Kupalara katılamama cezaları geliyor.”

‘Galatasaray’da sıkıntı oldu’

“Başkanların dikkatli ve sorumlu davranması şart. Bu tarife uyan mesela İlhan Cavcav’dır. Gençlerbirliği Kulübü Başkanı. Hem maddi hem de sportif anlamda Gençlerbirliği’nin durumu ortada. Bundan iki sene öncesine nazaran bugün daha iyi durumdayız.

4 büyükler açısından baktığımızda Galatasaray’ın Avrupa ile ilgili bir sıkıntısı oldu ama onu düzene koyuyor. Fenerbahçe’nin maddi durumuyla alakalı veriler ortada. Beşiktaş son şampiyon ve yoluna devam ediyor. Ama hepsi ayağını yorganına göre uzatmalı. Sonuç olarak yöneticiler camialarına karşı sorumlu ve dikkatli olmalı.”

‘Kendi ekonomileri var’

“Hocalara ödenen paralar konusu da başkanların verdiği bir karar. Kendi ekonomileri ve yapıları var. Bizim gidip de ‘şunu yapın, bunu böyle yapın’ dememiz doğru olmaz. Bununla alakalı yapılacak olan tabii kendi aralarında yapılan çalışmalar da var. Çünkü bazen kulüpler arasında ‘futbolcuyu ondan alacağım, ona vermeyeceğim’ gibi şeyler oluyor. O zaman fiyatlar suni olarak artış gösteriyor. Ona dikkat etmek lazım. İnşallah anlattığımız reformlarla, zihniyet değişiklikleriyle futbol sektörümüz milyar dolarlık seviyelere ulaşır.”

‘Basketbola Passolig gelmeyecek’

“Basketbol salonlarımızda son zamanlardaki maçlarda istemediğimiz olaylarda biraz artış var. Bunu federasyon başkanımızla da konuştuk. Şu an bir çalışma yapılıyor. Passolig gibi yani elektronik bilet gibi bir şey olmayacak. Ancak orada sorun çıkartan kişilerin salonda olmamasıyla ilgili bir düzenleme yapılacak. Çünkü seyirciler şölen havasını aileleriyle birlikte yaşamak için maça gidiyor. Ama sahaya madde atan, koro halinde ağıza alınmayacak şeyler söyleyen holiganlar ve vandallar var. Onları engelleyeceğiz. Buna hiçbir branşta asla müsademiz olmaz.”

‘Hedef 5-6 bin olimpik sporcu’

“Altyapı ile ilgili sorunlar sadece bizde değil, bir çok ülkede söz konusu. Bizim yapmamız gereken bir şey var. Potansiyelimiz var ancak iki noktada sıkıntıya düşüyoruz. Birincisi özellikle orta okuldan, lise dönemine geçerken o dönem içerisinde ‘spor mu, okul mu?’ sorusu geliyor. Ailelerin de çoğu eğitimden yana telkinde bulunuyor. Biz şunu söylüyoruz; seçmek durumunda kalmayalım. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde yönetmelikler hazırlanıyor. Bizim şu an 1080 tane olimpik sporcumuz ve aynı zamanda paralimpik sporcumuz var ve hazırlık merkezlerinde çalışıyorlar. Bir envanter oluşturacağız, olimpiyatlarda ve oyunlarda ülkemizi temsil edecek sporcularla ilgili. Yetenek taramaları yapacağız. 5000-6000 civarında bir sporcunun önümüzdeki 2020-2024 yaz olimpik oyunları, kış oyunları, paralimpik oyunlar, müsabakalar, diğer branşlarda özellikle ortaya konabilecek böyle bir havuzumuz var. Milli Eğitim Bakanlığı ile konuşacağız, eğitim süreçleri ve özel yeteneklere ilişkin çalışma programımız olacak.”

‘Rıdvan hoca isteyebilir’

“Rıdvan Hoca (Dilmen) tanıdığımız bir arkadaşımız. Sevdiğimiz bir arkadaşımız. Sanırım Türkiye Futbol Federasyonu’na başkanlık düşüncesi bir sonraki dönemle alakalı. Bu bir seçimdir ve aday olmak isteyebilir. 1 yılı aşkın bir süre önce mevcut federasyon seçildi, yani yeni sayılır. Bir sonraki seçime girildiği zaman delegeler karar verecekler. Ne kadar çok insan göreve talip olursa rekabet artar. İleriki dönemde bu konular konuşulur.”

‘İTÜ arazisine salon yapacağız’

“İstanbul’da çok salonumuz var. Ama bununla birlikte planladığımız yeni salonlar da var. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak Kampüsü’nde rektör hoca bize güzel bir yer konusunda yardımcı oluyor. İnşallah oraya yeni, günümüzün standartlarına uygun farklı branşları da içinde barındırabilecek salonu inşa edeceğiz. İTÜ, Türkiye’de basketbolda önemli bir kulüp. Onu tekrar eski günlerine taşımak konusunda çalışma olacak inşallah.”

‘Prime karşı değilim ama...’

“Milli takımlarda görev alan sporcuların, o branşlarda elde edilen ekonomik gelirlerle doğrudan ilişkileri var. Prime karşı değilim ama primin ne olduğu ne olabileceği makul olmalı, adı konulmalı”

“Milli takımlarda görev alan sporcuların tabii ki o branşlarda elde edilen ekonomik gelirlerle doğrudan ilişkileri var. Bu sadece futbol ve basketbol için geçerli değil, tüm branşlarda öyle. Dolayısıyla bence ortaya konan bir sistem içerisinde, belli olan büyük değil cüzi bir şey, belli bir miktarda ama belli başarılardan sonra verilebilir. Ama önceden sistemi, skalası belli olmalı. Bu, tüm dünyada var. Prime karşı değilim ama primin ne olduğu ne olabileceği makul olmalı, adı konulmalı. Ama birinci unsur şudur; göğsündeki Ay-Yıldız için her milli sporcumuz oynar. Müsabakada ter döker, bunu bayrağı için yapar. Ama dediğim gibi küçük bir katkının olmasında bir beis yoktur bence. Ama bu belli olacak ve kamuoyu noktasında da rahatsızlık getirmemesi gerekiyor.”

‘Daha iyi olabilirdik’

“Türkiye’nin ülke olarak beklentileri üst seviyededir, özellikle de sporculardan. Bu normal. Ama bazı şeyleri çok hızlı tüketiyoruz. Orta yolu bulmaya çalışmıyorum, gerçeği söylüyorum. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmak önemlidir. O turnuvada olmak önemlidir. Formanız, futbolunuz, bayrağınız, ülkeniz orada temsil ediliyor. Bu bir başarıdır. Oradaki performansımızdan evet, biz daha çok şey bekliyorduk. Ülke olarak bekliyorduk. Daha iyi olabilirdi, daha iyisini istiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde olacak. Kenara çekilecek değiliz. Fatih hoca ekibiyle beraber çalışıyor, çabalıyor. Ortada bir emek var. Bununla ilgili çalışmaları da yapacağız.”

‘Nitelikli antrenör yetiştirmeliyiz’

“14 yılda ortaya koyduğumuz AK Parti iktidarlarındaki altyapı yatırımları ve spora verdiğimiz maddi desteğin karşılığını belki başarı olarak tam alamadık. Ama bence paralimpik oyunlarında kesinlikle başarılıyız. Herhangi bir bütçe sorunumuz ise yok. Sadece verilen kaynaklar verimli kullanılmalı. Başarılı olmak için önemli konulardan biri antrenör. Yani öğretmen. Sporcu kulüpte yetişir ama antrenörle yetişir. Sayıyı yükselttik ama nitelik olarak da geliştireceğiz. Sporculara sunulacak iş imkanları, eğitim konuları gibi pek çok şey gündemimizde ve çalışıyoruz.”

Amatör şubelere müjde

“Amatör spor kulüplerimizin harcadığı miktarların, maddi giderlerin vergiden muaf olması konusunu Maliye Bakanlığı ile son noktaya getirmiş durumdayız. Başbakanımız ile görüştük. Zaten Cumhurbaşkanımız’ın da bu noktada takip ve talimatları oldu. Büyük kulüplerimiz var, spor kulüplerimiz var. Olimpiyatlarda madalya alan sporcularımızın birçoğu farklı kulüplerde yetişen, onların desteği ile gelen sporcular. Eğer federasyon, kulüp, aileler ve sporcular arasındaki iletişim ağı doğru kurulur, yönetilir ve kaynaklar doğru kullanılırsa başarının gelmemesi söz konusu olamaz. Biz devlet olarak sporumuza artısıyla eksisiyle 300 milyon lira kaynak aktarıyoruz.”

Kulüplerde FETÖ araştırması

“Siyorlar ki siyaset spora karışmasın. Klişe bir söz bu, haksız bir eleştiri bu. Ben devletin şu anda spor alanındaki temsilcisiyim. Görevi en iyi şekilde yapmak durumundayız. Sporcular ve onların ailelerine karşı sorumluluğum var. Tabii ki bu görevim gereği yanlış gittiğini gördüğümüz noktada biz müdahil oluruz. Bundan da çekinmeyiz. Bu, siyasetin müdahalesi olarak algılanmamalı. 15 Temmuz gecesi Türkiye büyük bir ihanet ve geleceğimizi karartmaya çalışan karanlık odakların saldırısı ile FETÖ terör örgütünün başını çektiği bir saldırı ile karşı karşıya kaldı. Her şey ortaya çıkmışken bu yapıyla ilgili, hâlâ yanında yer alanlarla artık bizim işimiz olmaz. Onlarla bir şey yapamayız. FETÖ bir terör örgütüdür. Devletimizin içerisine sızmış, devletin güvenliğini tehdit eden, milletimizin bekasını tehdit eden bir yapı her nerede olursa olsun bununla mücadele edilecek. Kulüpler bazında da araştırması yapılıyor. Bazı tespitler oluyor. O tespitler ile alakalı da gerekli işlemler yapılıyor.”

‘Spor pozitif gündemdir’

“Spor pozitif bir gündemdir. İşte o pozitif gündemin içerisinde kalmak için çaba harcıyoruz. Bu anlamda da ülkemizin çok farklı yerlerinde çok farklı yatırımlarla inşallah bunu sağlıyoruz. Sağladık zaten şimdi bunu en iyi şekilde kullanarak hayata geçireceğiz. Mesela veledrom programımız var. Curling diye sorular geliyor. Farklı bir spor ve Sakarya’da onunla ilgili projemiz tamamlandı. Samsun’a gol sahası yaptık. Üstelik deniz içerisinde dolgu alanın üzerinde. Biz her alanda tesisler yapmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı