Tarihi dava başladı
"Futbolda şike" iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması sona erdi.

TARİHİ GÜNDEN DETAYLAR
"Futbolda şike" iddialarına ilişkin davanın ilk duruşmasına başlanırken, Fenerbahçe cephesi, tutuklu yargılanan başkan Aziz Yıldırım ve yöneticiler ile kulüp yetkililerine destek olmak amacıyla büyük bir katılımla Silivri’de bulundu.
Derneklerinin organizasyonuyla düzenlenen konvoyla Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ne gelen sarı-lacivertli taraftarlar, gün boyunca duruşma salonunun dışında kendileri için düzenlenen alanda tezahüratlar yaparak başkan Aziz Yıldırım, asbaşkanlar İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, amatör şubeler koordinatörü Cemil Turan ve kulüp mali işler müdürü Tamer Yelkovan’a destek verdi.
Taraftarlar mahkeme salonu dışında ellerinde dövizler, pankartlar ve tezahüratlar ile yöneticilere destek verirken, yönetim kurulu üyeleri de mahkeme salonu içinde izleyici bölümünde bulunarak, başkan ve yönetici arkadaşlarına destek oldu.
Duruşmanın öğle arasında yönetici arkadaşları Murat Özaydınlı, Ömer Temelli ve Hakan Dinçay ile birlikte taraftarların çadırını ziyaret eden asbaşkan Ali Koç, duruşma sürecinin başladığı bugünden itibaren iddialara karşı haklı olduklarını ispatlayacaklarını söyledi..
Bu arada, duruşmanın öğleden önceki bölümünde asbaşkan Koç’un izleyici bölümünün sağ taraf üst bölümündeki boş bölümlere doğru gitmesi ve bir ara iddianamenin okunmasını duvara yaslanarak ayakta gizlemesi dikkat çekti.
-Yalçın Aksoy, Aziz Yıldırım için çiçek getirdi-
Fenerbahçe’nin Spor Toto Süper Lig’de deplasmanda Samsunspor ile yaptığı maçın dönüşünde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda açtığı pankartla, başkan Aziz Yıldırım’a destek veren Beşiktaş Kulübü Kongre Üyesi Yalçın Aksoy, Ali Koç’a, Yıldırım’a iletmesi için çiçek verdi.
Aksoy, taraftar çadırından çıktıkları sırada yöneticilerin yanına gelerek, Ali Koç’a, söz konusu pankartla ilgili medyada yer alan "sahipsiz pankart" şeklindeki ifadelerin yanlış olduğunu ifade ederek, "Biz sahipsiz hiçbir iş yapmayız. Bugün de o pankartın sahipsiz olmadığını ifade etmek için buraya destek olmaya geldik. Aziz Yıldırım’ın masum olduğuna inanıyorum" şeklinde ifadeler kullandı.
Boynunda Beşiktaş atkısı bulunan Aksoy, daha sonra elindeki çiçeği Koç’a vererek Aziz Yıldırım’a iletmesini istedi.
Beşiktaş Kulübü kongre üyesi, daha sonra pankartı neden hazırladığına ait yorumları bulunan yazılı bir metni Fenerbahçeli taraftarlara dağıttı.
Aksoy, havalimanında açtığı pankartta "Beşiktaşlılık şampiyonluk değildir, kupa değildir. Beşiktaşlılık bir sevdadır, bir aşktır, bir duruştur. Yöneticilik, gençlerimize sahip çıkmaktır. Yöneticilik, sadece profesyonel futbol takımına para harcamak değildir. Yöneticilik, 9 branşta 2800 sporcuya hizmet edip, isimlerini bile tek tek bilmektir. İşte o yüzden Süleyman Seba’yı, Aziz Yıldırım’ı seviyoruz ve özlüyoruz. Beşiktaşlılar" ifadeleri yer almıştı.
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, "Futbolda şike" iddialarına ilişkin görülen davada tutuklu olarak yargılanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticilere destek vermek için Silivri’ye gelen taraftarlara teşekkür etti.
Duruşmaya verilen öğle arası sırasında mahkeme salonunun dışında bekleyen taraftarların yanına gelerek onlara teşekkür eden Koç, taraftarlara duruşmada yaşananları anlattı.
Kulüp resmi internet sitesinden alınan bilgiye göre bu sırada bir konuşma yapan Ali Koç, şunları söyledi:
"Başta yargılanan başkanımız, asbaşkanlarımız ve arkadaşlarımız ile yönetim kurulu üyeleri olarak, buraya gelip bizlere destek olan sizlere tek tek teşekkür ediyoruz. Sizden ricamız, bugüne kadar sürdürdüğünüz inanılmaz direnişi ve desteği, bize yakışır şekilde, kimseye sataşmadan, basınla uğraşmadan devam ettirmeniz. Özellikle bu hava koşullarında, İstanbul’dan oldukça uzak olan buraya geldiğiniz için size teşekkür ediyoruz. İnşallah davanın sonunda kazanan biz olacağız. Arkadaşlarımıza güç, kuvvet, sabır ve kudret diliyorum."
"Futbolda şike" iddialarına ilişkin görülen davada kimlik tespiti yapılan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz
Yıldırım, "Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanıyım. Buraya gelene kadar sabıkam
yoktu" dedi.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonunda görülen duruşmada, kimlik tespiti yapılan tutuklu sanıklardan Olgun Peker, ticaret ve inşaat işiyle uğraştığını belirterek, evli ve bir çocuk sahibi ve aylık gelirinin 5 bin TL olduğunu kaydetti.
Tutuklu sanıklardan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, evli 2 çocuk babası olduğunu ifade ederek, aylık gelirinin 30 bin TL olduğunu anlattı. Yıldırım, Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci’nin mesleğini sorması üzerine "İnşaat mühendisi ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanıyım" dedi. Mahkeme Başkanı Ekinci’nin, sabıkası olup olmadığı sorulan Yıldırım, "Buraya gelene kadar sabıkam yoktu" dedi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci de, "Burada da sabıkanız yok şu an" diye yanıt verdi.
Tutuklu sanıklardan Abdullah Eker de, mesleğinin "pazarcı" ve aylık gelirinin 560 TL olduğunu kaydetti.
-Sanıkların aylık gelir dağılımı-
Tutuklu sanık Bülent Uygun da, evli ve bir çocuk babası olduğunu ifade ederek, teknik direktörlük yaptığını ve tutuklanmadan önce aylık gelirinin 300 bin TL olduğunu söyledi.
Mesleğinin turizmci olduğunu belirten tutuklu sanıklardan İlhan Ekşioğlu, 50 bin aylık gelire sahip olduğunu kaydetti.
Tutuklu sanık Mecnun Odyakmaz da restoran işletmecisi olduğunu ve aylık gelirinin 20 bin TL olduğunu anlattı. Tutuksuz sanıklardan Alaattin Yıldırım inşaat işiyle uğraştığını ifade ederek, aylık gelirinin 40 bin TL olduğunu söyledi.
Tutuksuz sanıklardan Tayfur Havutçu, Beşiktaş futbol takımları genel direktörü olduğunu ifade belirterek, aylık 50 bin TL gelir elde ettiğini söyledi. Tutuksuz sanıklardan Ümit Karan da eski futbolcu olduğunu anlatarak, aylık gelirinin 20 bin TL olduğunu kaydetti.
Tutuksuz sanık Şükrü Ongan ise şu anda işsiz ve herhangi bir gelirinin olmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci’nin, "Neyle geçiniyorsun?" diye sorması üzerine Ongan, "Şu anda aylık bir gelirim yok. İş bakıyorum" dedi.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından avukatların tespitine geçilen duruşmada, davaya müdahillik talebinde bulunan Türkiye Futbol Federasyonu, Bucaspor ve eski hakem Erman Toroğlu adına avukatların da hazır bulunduğu görüldü.
-İddianamenin okunmasına itiraz-
İddianamenin okunmasına başlanmadan önce Aziz Yıldırım’ın avukatı Abdullah Kaya söz alarak, "Biz yargılamanın hızlı olması açısından iddianamenin okunmasını istemiyoruz. Usul ekonomisi yapılsın" dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, "Duruşma hızlı gitsin istiyorsanız. Biz buna varız zaten. İddianameyi burada okuyup yargılamanın diğer kısmını Çağlayan’da yapmayı planlıyoruz. İddianamenin okunduğu dört günlük süreyi telafi edeceğiz. Mart ayına 15 günlük duruşma koyacağız. Süratli yapacağız. Sizde hızlı gitmesi için yardımcı olun" şeklinde konuştu.
Bu davanın futbol ve spor camiasında tartışılan bir dava olduğunu anlatan mahkeme başkanı Ekinci, şunları kaydetti:
"Basında da yer aldı. Biz burada iddianameye bağlıyız. Biz burada sporu yargılamıyoruz. Biz burada takımları yargılamıyoruz. Hepsi yüzyıllık değerlerimiz. Tek yapacağımız, bizim görevimiz olan şey, iddianameye göre yargılama yapmak. Varsa bir yanlışlık bir yakıştırma bunları ayıklayıp karar vermek bizim görevimiz."
Bu arada, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın salona 3 klasörle geldiği görüldü. Duruşma salonunda Yıldırım, en öndeki sağ koltukta otururken, yanında sırasıyla Mecnun Odyakmaz, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan yer aldı.
Mahkeme Başkanı Ekinci’nin sanıkların kimlik tespiti sırasında çocuk sayılarını söylerken, "Allah bağışlasın" demesi de dikkati çekti. İddianamenin okunmasının başlamasıyla birlikte bazı sanık avukatı ve izleyicilerin toplu halde dışarı çıkması üzerine, mahkeme başkanı uyarıda bulunarak içeriye giriş çıkışları yasakladı. Mahkeme heyeti, iddianamenin okunması sırasında öğle arası verdi.
"Futbolda şike" iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 23’ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşmasına başladı.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonundaki duruşmaya, tutuklu sanıklar Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Mecnun Otyakmaz, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Bülent Uygun, Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Çoşkun Çalık, Haldun Şenman, Mehmet Yenice, Ömer Ülkü, Sami Dinç, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak ve Hakan Karaahmet katıldı. Tutuklu sanık Bülent İşçen ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmedi.
Duruşmada aralarından Tayfur Havutçu, Ahmet Ateş, Alaatin Yıldırım, Ümit Karan, İskender Alın ve Korcan Çelikay’ın da aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanık da hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, başkan Mehmet Ekinci ve üye hakimler Hikmet Şen ile Seyfettin Mermerci’den oluştu. Duruşmada özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan görev aldı.
Duruşma salonuna saat 09.15 sıralarında alınan tutuklu sanıklardan Aziz Yıldırım, izleyici bölümüne el salladıktan sonra yerine oturdu.
Görevli TRT spikerleri tarafından tensip zabtının okunduğu duruşmada, sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasına başlandı.
Duruşmayı, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekili Nihat Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri Cihan Kamer, Ali Koç, Vedat Olcay, Mithat Yenigün, Nihat Özbağı, Serhat Çeçen, Semih Özsoy, Abdullah Kiğılı, Murat Özaydınlı ile aralarında Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Enis Berberoğlu, Ahmet Hakan Çoşkun’un da bulunduğu yaklaşık 60 gazeteci ile kulüp temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi izliyor.
Bu arada, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin önünde bulunan taraftarlar da 38 metre uzunluğunda üzerinde Fenerbahçe Kulübünün ilk armasının bulunduğu ve "Alın terimiz şerefimizdir" yazılı "İstanbul Anadolu Yakası GFB" imzalı bir pankart açtı.
"Sana kalkan ellere kalkan olacağız", "Sevgi eylem gerektirir", "Sevdamızın peşindeyiz. Silivriliyiz Fenerbahçeliz", "Sana söz yine baharlar gelecek" "Sevdamıza kelepçe vuramazsınız", "Her şeyin farkındayız, sonuna kadar yanındayız" yazılı çok sayıda pankart ve dövizler taşıyan taraftarlar, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası kapsamındaki iddialara ilişkin tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ lehine, futbol yorumcusu Erman Toroğlu ile bazı basın kuruluşları aleyhine tezahürat yaptılar.
Yerleşke ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, duruşma salonun önünde bulunan boş alana taraftarları arayarak alırken, salonun önündeki otoparka girişine izin verilen araçlar da köpeklerle aranıyor.
Duruşma nedeniyle çok sayıda taraftarın yerleşke önünde bulunacağını öğrenen seyyar satıcılar da sabahın erken saatlerinden itibaren alana geldi. Seyyar satıcıların içinde yiyecek ve içecek satanlar olduğu gibi Fenerbahçe atkısı ve beresi satanlar da bulunuyor.
Davadaki gelişmeleri aktarmak üzere çok sayıda canlı yayın aracı da yerleşke önünde bulunuyor.
-Ceza istemleri
Davanın iddianamesinde, eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker’in, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "yağma", "rüşvet", "şike", "konut dokunulmazlığını ihlal etmek", "mala zarar vermek", "tehdit", "resmi belgede sahtecilik" ve ’özel belgede sahtecilik" suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Aynı iddianamede, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından toplam 22 ile 72 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu’nun da "suç örgütüne üye olmak", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından 6 yıl 9 ay ile 21 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu’nun 19,5 yıl ile 65 yıl 3 ay, Alaeddin Yıldırım’ın 5 yıl ile 16 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan’ın 16 yıl 2 ay ile 53 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan’ın 8 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekiliği görevinden istifa eden Göksel Gümüşdağ’ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak" ve "şike" suçlarından 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) eski yöneticisi Serdal Adalı’nın "şike" suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, BJK futbol takımları genel direktörü Tayfur Havutçu’nun aynı suçlamaya ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener’in "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar’ın "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" ve "tehdit" suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın da "örgüt üyesi olmak" ve "şike" suçlarından 2,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun’un 5 yıl 3 ay ile 16 yıl 9 ay arasında, sportif direktörü Ümit Karan’ın da 2 yıl 9 ay ile 9 yıl 3 arasında hapse çarptırılmaları isteniyor.
Futbolcu İbrahim Akın’ın "şike" ve "teşvik primi" suçlarından 2 yıl 9 ay ile 8 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcu İskender Alın’ın da benzer suçlamalara ilişkin 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
Futbolcu Serdar Kulbilge’nin "dolandırıcılık" suçundan 4 ile 14 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcular Mahmut Boz ve Murat Şahin’in de aynı suçlamaya ilişkin 2 ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında "şike suçundan 1 ile 3’şer yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk’ün de teşvik primi" suçlamasına ilişkin 9 ay ile 2 yıl 3’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlamalara ilişkin 1 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
Fenerbahçeli taraftarlar, ilk duruşması yapılacak "Futbolda Şike Davası"nda, kulüp başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticilere destek vermek için Silivri’ye geldi.
Sarı-lacivertli taraftarlar, Kadıköy’de eski Salı Pazarı alanında toplanarak otobüsler ve özel araçlarıyla yaptıkları konvoyla Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ne ulaştılar.
Kadıköy’de sabahın erken saatlerinde toplanan taraftarlar buradan 20 otobüs ve onlara eşlik eden çok sayıda özel aracın yer aldığı konvoyla, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü takiben Mahmutbey gişelerinde Avrupa yakasından da katılımcılarla buluşup Silivri’ye gelerek ceza ve infaz kurumu yerleşkesi önünde toplandılar.
Eski Salı Pazarı’ndan çıkmadan önce tezahüratlar yapan ve meşale yakan taraftarlar, Mahmutbey gişelerini geçmeden önce de araçlarından çıkarak meşaleler yaktılar.
Ceza ve infaz kurumu yerleşkesi önüne gelen taraftarlar burada ellerinde "Haklıyız kazanacağız" yazısının yer aldığı dövizleri tutup tezahüratlarla, tutuklu bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, asbaşkanlar Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu, mali işler müdürü Tamer Yelkovan ve kulüp amatör şubeler genel koordinatörü Cemil Turan’a destek verdiler.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurulu Yerleşkesi önünde ve çevresinde jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.
Taraftarlar, duruşma salonunun karşısında kendileri için oluşturulan alanda bekliyor.