Arama

Popüler aramalar

Var nedir? Var nasıl uygulanır? Var hangi pozisyonları kapsar?

Spor Toto Süper Lig'de VAR dönemi resmen başlıyor. 2018-2019 Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis Sezonu ile birlikte Türkiye'de VAR uygulaması kullanılmaya başlanacak. Var nedir, Var nasıl uygulanır? Var hangi hallerde uygulanır? Sorularının cevapları ve detaylar...

Var nedir? Var nasıl uygulanır? Var hangi pozisyonları kapsar?

2018 FIFA Dünya Kupası'nın ardından 2018-2019 Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis Sezonu ile birlikte Türkiye'de de resmen uygulamaya başlanacak. Peki Var nedir? Var uygulaması nasıl uygular? Var hangi pozisyonlarda uygulanır? Gibi soruların cevapları ve detaylar fanatik.com.tr'de...

Haberin Devamı

VAR nedir?

Video Yardımcı Hakem sisteminin amacı tüm kararlarda %100 doğruluk elde etmek değildir.

VAR’ın genel felsefesi “minimum müdahale - maksimum yarar”dır. Her türlü kararı her zaman hakem verecektir. Hakemin kararı yalnızca video incelemesi bariz bir hatayı gösteriyorsa değiştirilebilir. Buradaki doğru soru ‘Karar doğru mu?’ değil. Doğru soru: ‘Karar bariz bir şekilde yanlış mı?’

Video Hakem Uygulaması (VAR) özetle; karşılaşma sırasında hakemi tereddütte bırakan ya da oyuncuların yoğun itirazda bulunduğu bir pozisyonda, hakemin ekran başında pozisyonların tekrarını izleyen diğer hakemlerle kulaklık aracılığıyla iletişim kurduğu ve onlardan gelen bilgiye göre karar verdiği bir sistem olarak tanımlanabilir.

Haberin Devamı

VAR'da hangi pozisyonlar incelenir?

GOLLER: Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek.

PENALTI - PENALTI DEĞİL KARARLARI: Verilen veya verilmeyen bir penaltı

kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.

YANLIŞ OYUNCUYA KART VERİLMESİ: Hakemin ihlal yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunu veya hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek.

DİREKT KIRMIZI KART: (2. ihtarlar hariç) Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.

VAR'IN İLKELERİ...

1- Video teknolojisi yalnızca maçın seyrini değiştiren kararlardaki bariz hataları düzeltmek için ve gözden kaçan ciddi olaylarda kullanılacaktır: Gol, penaltı/penaltı değil, doğrudan ihraç ve yanlış oyuncuya kart verilmesi (örneğin; hakemin yanlış oyuncuya ihtar vermesi/ihraç etmesi).

2- Nihai karar her zaman hakem tarafından verilecektir.

3- İncelemeyi yalnızca hakem başlatabilir; VAR, hakeme sadece inceleme önerisinde bulunabilir.

4- İnceleme süreci ne olursa olsun, kararı hızla incelemek için herhangi bir zaman baskısı yok. Çünkü doğruluk zamandan daha önemlidir.

5- Oyuncular ve takım görevlileri hakemin etrafını sarmamalı veya eğer bir

karar incelenecekse, inceleme sürecini veya nihai kararı etkileme girişiminde

bulunmamalıdır. ‘İnceleme işareti’ kullanan bir oyuncu sarı kart alacaktır.

Haberin Devamı

VAR'a itiraz cezaları...

Hiçbir aşamada herhangi bir kimsenin hakem inceleme alanına girmesine izin verilmez.

Bunu yapan oyuncu ihtar alacak (Sarı kart) ve takım görevlileri de teknik alan dışına çıkarılacaklardır.

Hakem, TV işareti yapan oyuncuyu ihtar ile cezalandıracaktır.

ANTRENÖRLERİN VEYA OYUNCULARIN İNCELEME TALEP ETMELERİ

VAR, maçın seyrini değiştiren bir durumda herhangi bir potansiyel bariz hatanın yapılıp yapılmadığını veya ciddi bir olayın/ihlalin gözden kaçıp kaçmadığını görmek için her durumu/kararı kesintisiz bir şekilde ‘kontrol’ edecektir; yani gözden kaçan herhangi bir şey VAR tarafından görüleceğinden, antrenörlerin veya oyuncuların inceleme talep etmeleri kesinlikle

yasaktır.

Bayrağı ve düdüğü geciktirmek

Aşağıdaki hallerde hakem veya yardımcı hakem düdük çalmayı veya bayrak kaldırmayı geciktirecektir:

1- Bir oyuncunun gol atmak üzere olduğu bir anda hakemin veya yardımcı hakemin kararsız kaldığı bir ihlalde (ofsayt ve topun oyun alanından çıkması dahil)

2- Ceza alanı içinde veya penaltı alanına doğru bir oyuncunun net bir atak durumunda yapılan bir ihlal durumunda Yardımcı hakem yukardaki durumlarda bayrağı geciktirecek ve atağın

Haberin Devamı

sonucunda bir gol veya penaltı olursa bayrağını kaldıracaktır. Bunun anlamı “Bayrağı bilerek geciktirdiğini, verilen golün veya penaltının incelenmesi gerektiğini” belirtmektir.

Ne dediler?

Teknoloji, şeffaflık ve kalite getiriyor ve atağı düşünüp risk alan takımlara

olumlu sonuç sağlıyor. (Diego Maradona)

Bence orada penaltı vardı. Çünkü, sol ayağıma çelme takıldı ve ardından

kalktım, acı hissettim. Video hakem olması, o pozisyon sonrası iyi hissettirdi.

(Antoine Griezmann)

VAR’ı seviyorum! Gelecekte daha az kendini atma ve oyunu mahvedecek şeyler

olacak. (John Arne Riise)

VAR’ı sevmiyor/istemiyorsanız o zaman hakem kararlarından şikayet etmeyin,

hakemlerin kararlarını kabul edin ve onunla devam edin. (Brian Moore)

VAR kullanımını destekliyorum. Oyun ve takımlar için adalet unsuru olduğuna

inanıyorum. (Javier Zanetti)

Video Yardımcı Hakem sisteminin amacı tüm kararlarda %100 doğruluk elde etmek değildir. VAR’ın genel felsefesi “minimum müdahale - maksimum yarar”dır. Her türlü kararı her zaman hakem verecektir. Hakemin kararı yalnızca video incelemesi bariz bir hatayı gösteriyorsa değiştirilebilir. Buradaki doğru soru ‘Karar doğru mu?’ değil.

Haberin Devamı

Doğru soru: ‘Karar bariz bir şekilde yanlış mı?’

VAR Merkezi

Video Yardımcı Hakem, Video Yardımcı Hakem Asistanı ve yeniden oynatma operatörünün maçı izlediği ve yayıncının video görüntülerine bağımsız olarak erişilip kontrol edilebildiği merkez, 350 metrekare kullanım alanıyla dünyanın en büyük Video İşletim Odası (VOR) niteliği taşıyor.

Dünyanın en önemli spor teknoloji şirketlerinden Hawk-Eye'ın teknolojisinin kullanıldığı merkezde aynı anda 9 maça kadar farklı müsabakada VAR sistemi kullanılabiliyor.

Türkiye'nin herhangi bir stadyumunda oynanan maçın beIN Sports tarafından sağlanacak görüntüsü, Türk Telekom'un fiber optik kablo sistemi ile Riva'daki merkeze ulaşacak.

VAR nasıl çalışıyor?

Video teknolojisi yalnızca maçın seyrini değiştiren kararlardaki bariz hataları düzeltmek için ve gözden kaçan ciddi olaylarda kullanılacak. Gol, penaltı/penaltı değil, doğrudan ihraç ve yanlış oyuncuya kart verilmesi, VAR'ın kapsamına giriyor. VAR ile karar alma süreci şöyle işliyor:

1- VAR, video operasyon odasındaki (VOR) TV ekranlarından oyunu izler.

2- VAR, müsabakayı başından sonuna kadar izler, 'kontrol' eder.

3- Eğer bir 'kontrol' bir olayın incelenmesi gerektiğine işaret ediyorsa hakem hemen bilgilendirilir. Hakem gerekirse önemli bir hatanın gerçekleşmiş veya ciddi bir şeyin gözden kaçmış olmasından şüphelenirse de bir inceleme talep edebilir.

4- İncelemeyi sadece hakem başlatır. Hakem, kendisi ve yardımcılarının olayı açıkça gördüğüne ve bu sebeple bir inceleme gerekmediğine karar verebilir.

5- Hakem, bir TV ekranı çerçevesini görsel bir şekilde göstererek, inceleme sürecinin başlatıldığını açıkça işaret eder.

6- Oyunun tekrar başlaması inceleme sonuna kadar geciktirilir. Hakemler, 'ihlali gerçekleştiren' takım/oyuncunun, incelemeyi engellemek için oyunu tekrar başlatma girişimlerini önler.

7- Goller, penaltı pozisyonları ve bariz gol şansının engellenmesi ihlallerinde hakem, topun hakimiyetinin nasıl kazanılmış olduğunu inceleyebilir.

8- İnceleme sürecinin sonunda, hakem nihai kararını verecek ve incelemenin sonucunu açık bir şekilde gösterecek, her türlü disiplin cezasını verecek/ değiştirecek/iptal edecek (uygun olduğunda) ve oyunun doğru bir şekilde yeniden başlatılmasını sağlayacaktır.

VAR SÖZLÜĞÜ!

VİDEO YARDIMCI HAKEM (VAR): Hakemin maçın gidişatını etkileyen bariz bir hatayı (veya gözden kaçırılan ciddi bir olayı) düzeltmesi için kamera görüntülerinden bilgi aktararak yardım etmek üzere atanan halen görev yapan veya eski bir hakem.

VİDEO YARDIMCI HAKEM ASİSTANI (AVAR): Genellikle aşağıdaki durumlarda Video Yardımcı Hakeme (VAR) yardımcı olmak üzere atanan halen görev yapan veya eski bir hakem:

• VAR ‘kontrol’ veya ‘inceleme’ yaparken ‘canlı’ yayını izleme

• Olayları vb. not etme

• İnceleme sonucunu yayıncı kuruluşa bildirme

ATAK BAŞLANGIÇ AŞAMASI (APP): Bir gol, penaltı olayı veya bariz bir gol şansının engellenmesi ihlali için oyunun incelenebilir periyodunun ‘başlangıç

noktası’. Gole, penaltı olayına veya bariz bir gol şansının engellenmesi ihlaline neden olan atak hareketinin başlangıcıdır ve eğer ilgiliyse, oyunun o aşamasının başlangıcında topun hakimiyetinin nasıl kazanıldığıdır (ama atağı başlatan bir yeniden başlama değil).