Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?
Benzinin litre fiyatına, bu gece yarısından geçerli olmak üzere 11 kuruş zam yapıldı. Yeni zamla, benzinin litresi İstanbul'da 5,52 liradan 5,63 liraya çıktı. Araç sahipleri benzin fiyatı artarken kara kara düşünmeye başlarken, bir yandan da 'Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?' araması yapıyor. Yakıt tasarrufu ile ilgili detaylar haberimizde...

Gün geçtikçe artan akaryakıt fiyatları nedeniyle araçla seyahat etmek çoğu zaman ciddi bir mali yükü de beraberinde getirmektedir. Yakıt konusunda tasarruflu davranmak bu nedenle bütçe planlaması için özel bir öneme sahiptir. Tam depo yakıt ile en çok mesafeyi kat etmek ve yakıtı en verimli şekilde değerlendirmek için araç kullanımında uygulanabilecek çok sayıda teknik bulunmaktadır. Araç kullanırken yakıt tasarrufu yapmanın altın kuralları olarak da değerlendirilebilecek bu tüyolar sayesinde hem daha ekonomik seyahat olanaklarını keşfedecek hem de aracınızı en verimli şekilde kullanabileceksiniz.
Tasarruf Gaz Pedalından Başlar!
"Gaz pedalına yumurta varmış gibi basmak" artık halk dilinde artık çokça bilinen ve kullanılan bir deyim. Aslında bu deyim yakıt tasarrufunun da en önemli kuralını ortaya koyuyor. Gaz pedalı aracın yakıt tüketiminde kilit bir öneme sahiptir. Bu nedenle gaz pedalını dikkatli ve hassas bir şekilde kullanmak yakıt tasarrufu için olmazsa olmazlar arasında gelir. Otomobili fazla zorlamadan hızlandırmak ve mevcut hızı korumak her zaman için yakıt konusunda ciddi bir tasarruf sağlamaktadır.
Yokuş aşağı inerken gaza basmamak enjeksiyonlu araçlarda gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçer ancak kesinlikle aracın kontağı yokuş aşağı inerken kapatılmamalı ya da vites boşa alınmamalıdır. Yaygın olarak bilinen bir yanlış da vites boşa alındığında motorun yakıt tüketmeyeceği düşüncesidir. Aksine vites boşa alındığında motora yakıt girişi devam eder.
Yokuş yukarı çıkarken ise az yakıt tüketimi için yüksek viteste tam gaz yapılmaz. Aksine düşük viteste yarım ve hatta çeyrek gaz yapmak daha yüksek yakıt tasarrufu sağlar.
Çoğunlukla araçlar 90 kilometre üzerinde daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Bu konuda yaygın olarak bilinen bir ölçüt şudur: 120 km ile giden araç 80 km ile giden araca göre yüzde 25 daha yüksek yakıt harcar.
Rölantide Isıtma Yapmayın
Motoru rölantide ısıtmak gereksiz yakıt tüketimine yol açan bir başka hatadır. Motorun çalıştıktan sonra yapacağı ilk kilometrede yakacağı yakıt rölantide çalışan motorun 3 dakikada harcayacağı yakıta eşittir.
Vites Kullanımı Önemli
Doğru vitesi yapan doğru tasarrufu da yapar. Viteslerde devir sayısına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Vites değiştirirken motoru üst devirlere çıkartmak her zaman için fazla yakıt tüketimine yol açar. Bunun yerine motorun en verimli çalıştığı devir sayısı ve devir aralığını tutturmak daha doğru bir tercih olacaktır
Bu ana detaylar dışında yakıt tasarrufu için şunlara da dikkat edebilirsiniz:
- Aracın buji kabloları, bujileri sağlam olmalı ve filtreler düzenli olarak temizlenmeli veya değiştirilmeli.
- Gerekli olmadıkça klima kullanılmamalı.
- Aracın bakımları zamanında ve doğru şekilde yapılmalı.
- Kaliteli benzin tercih edilmeli. Kalitesiz yakıtlar hem motora zarar verir hem de verimsiz olabilir.
- Araçta gereksiz yük bulundurulmamalı.
- Araç mümkün olduğunca sabit hızlarda kullanılmalı.
- Yakıt havanın serin olduğu saatlerde alınmalı.
- Yeni araçlarda vitesi boşa almak yakıt sarfiyatını azaltmaz. Aksine sürüş güvenliğini riske atar.