Ferritin değeri nedir? Ferritin yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?
Vücutta bulunan bütün hücrelere oksijenin taşınabilmesi için alyuvar hücrelerinde demir mineralinin bulunması lazımdır. Yeterli miktarda vücutta demirin olmayışı kanın hücrelere yeteri kadar oksijen sağlayamayacağı anlamına gelmektedir. Ferritin değerine bakılarak vücutta ne kadar demir olduğu öğrenilebilir. Peki, Ferritin değeri nedir? Ferritin yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir? Ferritin değer aralığı kaç olmalı? İşte detaylar.

Bir mineral olan demir vücut için oldukça önemlidir. Demir mineralinin vücutta yeterli miktarda olmaması dokulara yeteri kadar oksijenin gitmemesi ve demir yoksunluğu miktarı ile doğru orantılı olarak kişiyi kötü etkilemektedir.
Haberin Devamı ›
Ferritin değeri nedir?
Ferritin demirin depolanmış olduğu bir proteindir. Vücutta bulunan demir ile aynı anlama gelmemektedir. Ferritin vücut demire ihtiyaç duyana kadar demiri depolar ve vücudun ihtiyacı olduğu takdirde demiri serbest bırakır. Kan dışında ferritin eklem sıvısında ve omurilik sıvısında bulunur. Alyuvarların üretilme zamanı geldiği sırada ferritinin salgılanması için sinyal gönderilir. Sinyallerin hücreler tarafından algılanmasının ardından ferritin salgılanır.
Ferritin bu aşamada transferin adlı proteine bağlanır ve transferin ile alyuvarların üretildiği yere taşınarak alyuvarlara bağlanırlar. Kan testinde ferritin değeri ferritin miktarını belirtir. Ferritin miktarının teste düşük çıkması vücutta depolanmış olan demir miktarının da düşük olduğu anlamına gelir. Ferritin yaklaşık olarak karaciğerin yüzde 75’ini meydana getiren hücrelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi hücrelerinde ve kemik iliğinde bulunur.
Haberin Devamı ›
Ferritin yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?
Ferritin yüksekliği vücutta normalden daha fazla demirin depolandığı anlamına gelmektedir. Demir vücuttan doğal yollar ile atılamaz ve genel olarak kan transfüzyonu ile artış göstermektedir. Demir zehirlenmesine bağlı ciddi derecedeki organlardaki fonksiyonların bozulmasına, kalp- damar sorunlarına yol açabilmektedir. Ferritin yüksekliğine bağlı olarak cinsel istekte azalma ortaya çıkabilmektedir. Açıklanamayan yorgunluklar ve kilo kaybı meydana gelir.
Ferritin yüksekliği nedenleri:
İltihaplı hastalıklar
Aşırı miktarda tüketilen alkol nedeni ile oluşan karaciğer sorunları
Kronik hastalıklar
Kalıtsal olarak ya da sonradan oluşan demir metabolizmasındaki sorunları
Hemokromatoz
Tip 2 diyabet
Lösemi
Hepatit C
Yetişkin başlangıçlı olan Still hastalığı
Demir zehirlenmesi
Sık yapılan kan transfüzyonu
Lösemi
Obezite
Megoloblastik anemi
Hodgkin lenfoma
Bazı kan hastalıkları
Hipertroidizm
Huzursuz bacak sendromu
Hemolitik anemi
Ferritin düşüklüğü kandaki ferritin miktarının normal seviyenin altında olmasıdır. Ferritin düşüklüğü oldukça tehlikeli bir durumdur. Halkın kansızlık olarak nitelendirdiği anemi tablosu ferritin düşüklüğü nedeni ile ortaya çıkar. Düşük ferritin miktarı depolanan demirin az olduğu anlamına gelmektedir. Depoların boşalmış olduğunu gösterir ve bu oldukça ciddi bir durumdur. Alyuvar üretiminin demir eksikliği nedeni ile olumsuz etkilenmesine sebep olur.
Haberin Devamı ›
Demir düşüklüğünün nedenleri:
Sık sık yapılan doğumlar
Düşük yapmak
Kürtaj yaptırmak
Erken doğum
Aşırı pişen et tüketimi
İşlenmiş etlerin sıklık ile tüketilmesi
C vitaminin eksikliği
Bağırsak ve mide problemleri
Kronik hastalıklar
Kan kayıpları
Sindirim sisteminde meydana gelen kanserler, divertikül ve poliplerin varlığı
Gebelik
Emzirme dönemleri
Sıklık ile aşırı çay ve kahve tüketimi
Düzensiz beslenme
Kadınlarda görülen aşırı adet kanaması
Çölyak hastalığına benzeyen otoimmün hatalıklar
Aşırı olarak antiinflamatuvar ilaçların kullanımının ardından meydana gelen mide kanamaları
Ferritin değer aralığı kaç olmalı?
Kandaki ferritin miktarı için normal olarak kabul edilmiş olan değerler; yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilmektedir. Ferritin değerinin kandaki normal değer aralığı kadınlarda bir mililitre kanda 20 ila 200 nanogramdır. Ferritin değerinin kandaki normal değer aralığı erkeklerde bir mililitre kanda 20 ila 500 nanogram arasındadır.
Haberin Devamı ›
Kandaki ferritin değeri mililitre başına 20 nanogramın altında olduğunda bu durum ferritin düşüklüğü ve anemi olarak açıklanır. Oldukça ciddi bir durumdur. Mutlaka uzman bir hekime başvurarak doğru tedavinin yapılması gerekmektedir. Depolanan demir miktarının yerine konulması ve ferritin değerinin yükseltilmesi gerekmektedir. Doğru beslenme ve dengeli beslenme yaşam tarzına kişinin alışması gerekmektedir. Demir düşüklüğü ciddiye alınması gereken bir sorundur ve çok sayıda insanı etkilemektedir.
Kandaki ferritin değeri mililitre başına 200 nanogramın üzerinde olduğunda bu durum ferritin yüksekliği olarak adlandırılmaktadır. Ferritin yüksekliği de ciddi sorunlara yol açabilecek bir sorundur. Bu nedenle mutlaka uzman bir hekimin uygulayacağı tedavi yapılmalıdır. Ferritinin yükselmesi durumunda vücut ferritini doğal yollar ile dışarı atamadığı için mutlaka bir hekimin ferritin yüksekliğine müdahale etmesi gerekmektedir.