Çocuklarımız neden şişmanlıyor?

Haberin Devamı ›
Sağlık Bakanlığı tarafından 2017'de yılında hazırlanan, ilkokul 2'nci sınıf öğrencilerini kapsayan bir rapora göre, çocuklarımızın yüzde 14,6'sı kilolu ve yüzde 9,9'u şişman. Bu rakamlar oldukça yüksek. Maalesef fazla kilo ülkemizde yetişkinlerin de sorunu. Öyle ki genel obezite oranı Türkiye nüfusunun yüzde 30'unu aşmış durumda. Ayrıca Türkiye, Avrupa’da diyabetin en hızlı arttığı ülkelerin başında. Ülkemizde yaklaşık her 100 kişiden 15’i diyabet hastası.
Esas rakamlar ne yazık ki bundan bir hayli fazla. Çünkü diyabet hastası olup henüz teşhis alamamış pek çok kişi var. Elbette tablo dünyada da farklı seyretmiyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre, 1990’da 32 milyon olan şişman çocuk sayısı 2016 yılında 41 milyona çıktı. 2025’te ise bu sayının 70 milyona ulaşacağı öngörülüyor.
Evde yemek pişirin
Çocuklarımızı şişmanlamaya iten en önemli sebep ailelerin eskisi gibi mutfakta yemek hazırlayarak vakit geçirmemeleri. Aileler vakit bulamadıkları gerekçesiyle geleneksel yemek pişirme yöntemlerini terk etmiş durumda. Neredeyse her evde yemek hazırlama trendi, fast food gıdalara kaymış durumda. Genellikle işlenmiş, doğası değiştirilmiş, vücudumuzun sindirmek için hiç zorlanmadığı, besin değeri düşük hazır gıdalar tüketiliyor. Bu tür yiyecekleri cazip hale getiren reklam bombardımanını da unutmamak gerekir.
Devlet, bilgilendirme ve eğitim için son yıllarda bazı önlemler alıyor. Örneğin kantinlerde kızartma, şekerli yiyecek ve içecekler yasaklandı. Yine çocukların en çok televizyon seyrettiği zaman diliminde şekerli ve hazır gıdaların reklamı yasak. Tüm bu eylemler olumlu değişimler. Elbette, en büyük görev size düşüyor. Ağaç yaşken eğilir, çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığını ve hareketli yaşam tarzını küçük yaşlarda kazandırın.
9 önemli öneri
Çocuğunuza sağlıklı beslenme konusunda örnek olun. Sağlıklı bir yaşam sürmek, kilo kontrolünde başarılı olmak için ailenizle aşağıdaki önerileri uygulayın:
■ Büyük porsiyonlardan uzak durun.
■ Aşırı şeker, fazla tuz tüketmeyin. Özellikle mısır şurubu içeren hazır gıdalardan uzak durun.
■ İşlenmiş ve kızartılmış gıdaları tüketmeyin.
■ Sebze, meyve, zeytinyağı ve balığın tercih edildiği Akdeniz tarzı beslenme alışkanlığı edinin.
■ Fast food tarzı gıdalar ve bilgisayar başında geçirilen hareketsiz saatler çocuklar için tehlike arz ediyor. Bilgisayar, tablet başından kurtarıp çocuğunuzun spor yapmasını sağlayın.
■ Günde 2-3 porsiyon meyve ve bol sebze tüketin. İçerdiği kalori ve şeker nedeniyle kilo sorunu olanlar ve şeker hastaları meyve miktarında dikkatli olmalı.
■ Haftada 1-2 kez balık yiyin.
■ Trans yağ ve katı margarinleri, bunları içeren pastane ürünlerini tüketmeyin.
■ Gazlı içecek tüketimini sınırlandırın. Çocuklarınızla beraber bol sporlu sağlıklı günler dilerim.