Performansınızı probiyotiklerle artırın

Haberin Devamı ›
Probiyotiklerden daha önce bahsetmiştik. Kelime anlamı olarak ‘yaşam için iyi’ anlamına geliyor. Binlerce yıldır bu mikroskobik canlılarla birlikte, biz onlardan onlar da bizden faydalanarak yaşayıp gidiyoruz. Onlarla olan ilişkimize tıp dilinde 'simbiyosiz' deniyor. Derimiz üzerinde, ağzımızın içinde, akciğerlerimizde, bağırsaklarımızda milyonlarca mikrobik canlının toplu adı ‘mikrobiyota’. Özellikle de bağırsaklarımızda yaşayan ve faydalı flora olarak adlandırdığımız mikrobiyotamız bizim için hayati fonksiyonları yerine getiriyor. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’i ve 'kendini iyi hisset hormonu' olan serotonin’in yüzde 80’i mikrobiyota tarafından üretiliyor. İkinci beynimiz olarak adlandırılan mikrobiyotanın faydaları spor bilimine de konu olmuş. Günümüzde sporcular performanslarını artırmak, diğer sporculardan biraz daha öne çıkabilmek için neredeyse her gün yeni bir şey deniyor. Probiyotikler de bunlar arasında.
Yüksek tempoda spor stres yaratıyor
Egzersizin süre ve şiddeti bağırsak florasını olumsuz etkiliyor. Atletlerin yüzde 60’ına yakını, egzersiz stresine bağlı sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşıyor. Tam dinlenmeden, şiddetli ve uzun süreli egzersiz yapan atletler, özellikle de koşucular en çok etkilenen sporcular. Süreç şu şekilde işliyor:
■ Dayanıklılık sporları genel olarak vücudumuzda stres yaratıyor.
■ Mikrobiyota bu stresi algılayarak beynimize 'vücutta stres var' sinyali yolluyor.
■ Beynimize yollanan stres sinyalleri kendimizi nasıl hissettiğimizi, uykumuzu ve bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyebiliyor. Yüksek tempoda, yüksek şiddette ve uzun süreler yapılan sporun olumsuz etkilerinden probiyotik tüketimini artırarak korunabileceğimiz bilimsel olarak kanıtlanmış. Sporcular probiyotiklerin sentetik formlarını bir uzman gözetiminde kullanabilir. Ancak doğal olarak kullanabileceğimiz çok etkili probiyotikler de mevcut. Probiyotik gıdalara örnek olarak yoğurt, ayran, kefir, peynir ve turşuyu verebiliriz. Bu arada bağırsağımızda bulunan probiyotiklerin de beslenmesi için posalı gıdalar (sebze, meyve ve tam tahıllar vb) tüketmeyi ihmal etmeyin.
En güçlü probiyotik: Ev yapımı turşu
Malzemeler:
■ İstediğiniz sebzeler (salatalık, beyaz lahana, biber, yeşil fasulye vb.)
■ Doğal kaya tuzu
■ İçme suyu
■ Çubuk tarçın, tane kara biber, sarımsak, hardal tohumu, karanfil gibi baharatlar
■ Dereotu gibi çeşitli otlar
■ Asma yaprağı, meşe yaprağı veya defne yaprağı. Hazırlanışı: 1 litre kaynatılmış suya 50 g kaya tuzu koyarak eritin. Suyun soğumasını bekleyin. Kaynatılarak sterilize edilmiş kavanozların dibine istediğiniz baharat ve otları koyun. Üzerine doğranmış sebzeleri sıkı bir şekilde yerleştirin. Turşunuzun kıtır kıtır olmasını istiyorsanız kavanoza mutlaka asma, meşe ya da defne yaprağı ekleyin. Son olarak malzemelerin üzerini kapatacak kadar tuzlu sudan ilave edin. Kavanozun kapağını kapatın, karanlık bir dolabın içinde turşu olana kadar bekletin. Bu süreçte fermantasyon olacağından her gün kavanozların kapaklarını hafifçe açarak gaz çıkışını sağlayın. Turşunuz hazır olunca buzdolabına kaldırabilirsiniz.
NOT:Turşuya sirke, limon tuzu veya limon suyu katmayın. Bunlar turşunuzun probiyotik olmasını engeller.