Yoksa duygusal açlık mı yaşıyorsunuz?

Haberin Devamı ›
Hiç aklınızda yokken nefis görünen bir yiyeceği ya da mis gibi kokan, fırından yeni çıkmış bir şeyleri yemek ihtiyacı... Kıtır kıtır bir şey kemirmenin dayanılmaz keyfi... Durup dururken yemeklerin dünyasında yapılan düşsel gezintiler... Göz önünde uçuşan ağzı sulandıran yemek görselleri... Kalp kırıklığını geçirmek için açılan kapanan dolap kapakları... Tüm bunlar aslında birer duygusal açlık örneği. Yani enerji gerektiğinden değil de duygularınızı ya da alışkanlıklarınızı beslemeye yönelik açlık. Stres, öfke, yalnızlık gibi durumlarda aç olmadığınız hale yemek ya da tatlı tüketmek istiyorsanız dikkatli olun, muhtemelen sizde de duygusal açlık var. Günlük hayatın getirdiği zorluklar, negatif duygular, rekabetçi iş yaşamı, aşk acısı... Tüm bunlar duygusal açlığı tetikliyor.
Nasıl baş edeceksiniz?
■ Tatlı kriziniz ya da abur cubur yeme isteğiniz geldiğinde önce 1 bardak su için. Kendinize "Bu yiyeceği 30 dakika sonra yersem kendimi nasıl hissedeceğim" diye sorun. İmkanınız varsa biraz dışarı çıkıp yürüyüş yapın.
■ Yeme günlüğü tutun. Yediklerinizi yazmak gereksiz gıda tüketiminden sizi alıkoyabilir.
■ Nefes egzersizleri yapın. Gevşemeyi öğrenmek stresi azaltır.
■ Mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürün. Hayatınıza egzersiz ekleyin.
■ Bedenimiz kadar ruh ve duygularınızı da besleyen bir beslenme programı uygulayın. Bunun için kültürümüze uygun doğal gıdalarla beslenin.
■ Beslenme planını bu şekilde oluşturduktan sonra yapmanız gereken tek şey sadece açlığınızı dinlemek ve yüzde 80 doyduğunuzun farkına vararak yemeğinizi sonlandırmak.
Biyoaktif yiyecekler
Yiyecekler vücudumuza sadece kalori ve besin değil aynı zamanda genlerimizi ve dolayısıyla metabolizmamızı hızlı bir biçimde değiştirebilen bilgiler de veriyor. Yiyeceklerin genlerimizle birebir etkileşime girerek aktivitelerinde değişiklik yaratabilecekleri bilimsel olarak kanıtlanmış. İşte bu yiyeceklere ‘biyoaktif’ yiyecekler deniyor. Doğada var olan yiyeceklerin birçoğunda biyoaktif özellik var.
İşte o gıdaların listesi:
■ TURPGİLLER: Roka, lahana, karalahana, Çin lahanası, karnabahar, turp, turp yaprağı, hardal otu, Brüksel lahanası, alabaş.
■ ALYUMLAR: Sarımsak, pırasa, soğan.
■ NARENCİYE: Portakal, mandalina, greyfurt.
■ FOLAT: Baklagiller, tavuk, tavuk ciğeri, ay çekirdeği, yosun, ıspanak, turpgiller.
■ METİYONİN: Hayvansal gıdalar, susam, ay çekirdeği.
■ BAHARATLAR: Zerdeçal, zencefil, karanfil, tarçın, kakule, kimyon.
■ TAZE OTLAR: Maydanoz, adaçayı, biberiye, kekik, mercanköşk.
■ BESLEYİCİLER: Nohut, mercimek, kabak çekirdeği, keten tohumu, susam.
■ FERMENTE ve FİLİZLENDİRİLMİŞ YİYECEKLER: Ayran, yoğurt, kefir, doğal turşu, çeşitli taze otlar ve filizler.