Al sana başarı öyküsü!...

Haberin Devamı ›
Türk medyası olarak ucuz kahramanlık öyküleri yazmayı, yalancı pehlivanlar yaratmayı severiz. Gerçek başarı öykülerini ise es geçer, görmezden geliriz. İşte alın size satranç sporunun son 10 yılına damgasını vuran 20 yaşındaki bir Türk kızının gerçek başarı öyküsü...
Betül Cemre Yıldız, Trabzonlu bir ailenin çocuğu olarak 16 Mayıs 1989’da Adapazarı’nda doğdu. Aile daha iyi yaşam şartları için İzmir’e göçtü.
Satrança olan ilgisi ilkokulda başladı. 9 yaşında tanıştığı bu spor dalında aynı yıl İzmir şampiyonu olunca, Özel Çamlaraltı Koleji bu yetenekli öğrencisine burs verdi. 5 kişilik Yıldız Ailesi, o andan itibaren tüm düzenini değiştirdi, satranç öğrendi ve ailenin gözbebeği küçük kızlarına antrenman vermeye başladı. Bu birlikteliğin yarattığı sinerji Betül için itici güç oldu.
Türkiye onu 11 yaşında milli takıma seçilince tanıdı. Olimpiyatevi’nde düzenlenen toplantıda İstanbul’un ilk kez ev sahipliği yaptığı Dünya Satranç Olimpiyadı, minik Betül ile Türkiye’ye ve dünyaya tanıtıldı. 1 Ağustos 2000 tarihli Posta Gazetesi haberi 1. sayfadan, “TARİHE GEÇEN ÇOCUK” diye verdi.
Ali Nihat Yazıcı federasyonu döneminde satrancın önü açılırken, Betül bu süreçte kariyerini 4 olimpiyat ile süsledi, yaş gruplarında 7 kez hiç yenilmeden şampiyon oldu. Büyük bayanlarda Türkiye şampiyonluklarına da ambargo koyup, 7 kez namağlup birincilik kürsüsüne çıktı. 13 yaşında FIDE ustası (WFM), 14 yaşında uluslararası usta (WIM) apoletlerini taktı. Kulüpler bazında ise formasını giydiği takımlar zirveyi hiç bırakmadı. 2007 yılında 18 yaş bayanlar kategorisinde Dünya üçüncüsü oldu. Türk satranç tarihinde Dünya Şampiyonaları’nda ülkemize madalya kazandıran ilk sporcu unvanını elde etti. Bu başarısını geçtiğimiz günlerde Arjantin’de sona eren Dünya Gençler Şampiyonası’nda bu kez dramatik bir şekilde tekrarladı. Betül, ilk iki sırada yer alan sporcuları yenmesine rağmen aynı puan ve averajla üçüncü sırada yer aldı. Satrançın yıldızı, bu turnuvayı birinci sırada tamamlasaydı hem ilk bayan büyük ustamız (WGM) olacak, hem de Satranç Federasyonu’nun 50 bin liralık ödülünü alacaktı.
2006 yılında başlayan Türkiye Satranç Federasyonu - İş Bankası işbirliğinin ardından kendini yepyeni bir kulvarda bulan Betül Cemre Yıldız, özellikle son iki yıl İş Kuleleri’nde düzenlenen Türkiye İş Bankası Atatürk FIDE Kadın Ustalar Satranç Turnuvası’nda dünyanın en başarılı sporcuları ile karşılaşma olanağı yakaladı. Bu süreçte bu turnuvalardan ve milli takım antrenörü Mikhail Gurevich’ten çok iyi faydalandı. Yoğun maç, antrenman ve milli takım temposuna rağmen spor yaşamı gibi eğitimini de üst düzeyde sürdürdü. Açıköğretim İktisat Fakültesi’nde ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıflarında okuyan milli sporcu, başarılı bir öğrenci olarak sivrildi. O sadece bir sporcu değil, aynı zamanda geleceğin satranç yıldızlarını yetiştiren bir eğitmen de... Yıldız ailesinin büyük özverilerle Eylül 2007’de Balçova’da açtığı Betül Cemre Yıldız Satranç Eğitim Merkezi’nde, yeni şampiyonlar yetiştirmeyi kendine hedef olarak belirledi.
Ne o, hoşunuza gitmedi mi?.. Kan, gözyaşı ve ajitasyon bekliyordunuz. Ama gerçek başarı öyküsü ile karşılaşınca şaşırdınız, değil mi!..