Yabancı sınırı kalkmalı ama...

Haberin Devamı ›
1-Yerli bir oyuncuya ederinin 5-6 katını ödeyen kulüplerin zararını kim tazmin edecek?
2-Bu değişiklik ne zamandan itibaren geçerli olacak? Bu sezon içinde yapılması yarışmanın kimyasını bozar. Maç içinde ofsayt kuralını değiştirmek gibidir. (Gerçi bizim memlekette sezon başladıktan sonra süper final de uyduruldu ya)
3-Ve asıl önemlisi. Mahkeme kararını hukuki doğruluk yönünde verir. Ama TFF’nin önceliği futbolun gelişimidir. Eğer AB vatandaşları ligde yerli olacaksa zaten yerliler ayrıcalıklarını kaybetmiş olacak. O zaman yabancı sınırını kaldırmak daha doğru olur. Çünkü orada yabancı sınırını misal 3’e indirseniz, Güney Amerikalı ve Afrikalılar üzerine planlarını yapmış olan kulüplere ikinci bir kazık atmış olacaksınız.
Dolayısıyla burada yapılması gereken tamamen serbest olması.
4-Tabii bu lüksün de bir bedeli olmalı. Yabancı araba almak serbest ama %135’e kadar vergisi var. Dolayısıyla yabancı oyuncu getirmenin de vergisi olmalı. Daha önce de yazmıştım. 6 yabancı serbest 7’den itibaren katlanarak giden bir yüzdeyle, alan takım bir fona para aktarmalı. Eğer 13 yabancıyla oynuyorsanız maaşının %35’inden az olmamak kaydıyla o fona para aktarmalısınız. Bu para da yabancı oyuncuyu sınırlı kullananan kulüplere aktarılmalı.
5-Bir altyapı tabanı uygulanmalı. Pasaportuna bakmaksızın ülkede yetişmiş en az 8 oyuncuyu kadronuzda bulundurmak zorunda olmalısınız.
Çözüm basittir.
Sanayi büyüdükçe futbol küçülüyor
Türkiye’nin ekonomik büyümesinde en dikkat çekici şehirlerin başında Kayseri geliyor. Zirvede bir büyüme ve değişim yaşıyor sanayi anlamında.
Öte yandan ligin 4’te biri tamamlanmışken tablonun dibinde de Kayseri var. 2 takımla.
1-Bu şehre 2 takım fazla... Gerekesiz bir organizasyon bölünmesi yaratıyor.
2-Garip bir şekilde ülkede sanayinin büyüdüğü bölge ve şehirlerde futbol geriliyor. İzmir, Adana, Kocaeli, Sakarya, tüm Trakya, Samsun, Denizli, Manisa. Hatta yerini bulamayan Başkent, Antalya vs. Neredeyse tek istisna Bursa...
Futbolun, devlet sübvansiyonuyla şişirilmiş bir sektör olduğunun daha net bir göstergesi olabilir mi?
Fernandes’i ikna etmek
Beşiktaş’ta işi değiştiren oyuncu Oğuzhan olacaksa, önce oyuncunun sürekliliğini sağlamak şart. Bir de dış etken var. Beşiktaş’ta 10 numaraya dönüşen Fernandes’in eski pozisyonuna ikna edilmesi. Oğuzhan’ın Arsenal standardında devamlılık sağlayamayışını da iyi analiz edip 10 numaraya taşımak en azından eş göreve atamak Beşiktaş’ın hücum zenginliğini savunma zaaflarından arındırmayı sağlayabilir. Fernandes ağırlık merkezini geriye çekip Oğuzhan’ı biraz öne itmek mevzuyu çözecektir. Yoksa savunma zaafı yaratmadan Oğuzhan’a yer açmak kolay değil.
Galatasaray’ın bekleri
Umut ve Burak’ın kanat hücumcusu olarak oynayamayacağı yönündeki eleştiriler anlaşılır olabilir. Ancak bu durumdan oluşan sorun aslında onlarla alakalı değil. Galatasaray 4 hareketli hücumcuyla oynuyor. Onlara binen ekstra savunma yönü arkalarından oynayan oyuncuların, yani beklerin uzak kalışından. Tamamlayıcı görevlerini tam yapamayışından. Misal Caner-Gökhanvari bir tamamlayıcı savunma beki yapısı kurulamayışından. Terim döneminde bu sorun Riera ve Eboue’yle belli oranda çözülmüştü. Ama iki oyuncunun form düzeyi garanti değil. Bunu gidermek için Mancini 3 stoperle oynamayı düşünüyor. Bu sistem Kopenhag maçında tuttu. Ama Kayseri’de hayır. Dolayısıyla o bölgede orta saha özellikli oyuncular da oynatsanız sorun giderilmiş olamayacak. Galatasaray’ın sorunu, hücum tamamlayacak güvenilir bekler bulunmayışı.
Yıldızlar üzerine
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mehmet_demirkol/yildiz_tescili-627895