Tek sorun transfer değildi

Haberin Devamı ›
Futbolcu maliyetlerini alt alta koyduğumuz zaman Dursun Özbek’in sezon sezon açıkladığı zarar miktarı eksik kalıyor. Menacerlere ödenen paraları da bu tabloya eklemek lazım. Kulübe alınan maaşlı CEO’lar ve başkan danışmanlarının getirdiği yük ise tablonun dışında...
Uzun zamandır UEFA ile mali konularda sorun yaşayan Galatasaray’da beklenen oldu. Galatasaray ile UEFA arasında şubat ayında bir görüşme daha olması beklenirken Dursun Özbek, UEFA’nın Sarı-Kırmızılı takımın 1+1 yıl Avrupa kupalarından men edilmesini mütaala ettiğini duyurdu. Aslında bu durum kulübü yakından takip edenler için sürpriz olmadı. Her geçen yıl artan masrafların kalıcı bir gelir karşılığı bulamaması bu sonucun asıl sebebi olarak gözüküyor.
Aksi sürpriz olur
Başkan Özbek’in ortaya koyduğu tabloda yıl yıl yaşanan zararlar net bir şekilde görüldü. Dursun Özbek çözüm üretme konusunda bir hayli azimli. Fakat bir gerçek var ki UEFA bu mütaalayı duyurmuş ise şubat ayında Galatasaray’ın alacağı ceza büyük ortanda bellidir. Aksi bir durumun çıkması çok büyük sürpriz olur.
Miktar eksik kalıyor
Biraz rakamlardan bahsedecek olursak gelir-gider dengesizliğinin en büyük nedeninin futbolcu transferlerinden kaynaklandığını görüyoruz. Sportif AŞ.’yi incelemeye alan UEFA’nın bu şirket içerisinde bulunan futbol şubesini dikkate aldığını hatırlatmakta fayda var. Yani amatör branşlar kulüp bünyesinde bulunduğu için UEFA’nın finansal inceleme alanına girmiyor. Fakat artık herkesin çok rahatlıkla ulaşabileceği futbolcu maliyetlerini alt alta koyduğumuz zaman Dursun Özbek’in sezon sezon açıkladığı zarar miktarı eksik kalıyor.
İmza paraları var
Bu noktada duruma biraz daha detaylı bakmak lazım. Örneğin Drogba ve Sneijder gibi yıldız oyuncuların bonservis ve yıllık maliyetlerinin dışında aldıkları imza bedelleri. Bu iki oyuncu için Galatasaray’ın yaklaşık 9 milyon Euro imza parası ödediği biliniyor. Sneijder imza parasını her yıl almaya devam etti. Bunun yanı sıra Aysal döneminde çok tartışılan ve hâlâ kim tarafından yapıldığı net bir şekilde bilinmeyen malum devre arası transferlerinde menacerlere ödenen paraları da bu tabloya eklemek lazım. Bu miktarın da oldukça hatırı sayılır bir kalem olduğunu kestirmek zor olmasa gerek.
Masada kaybetmişler
Kurumsallaşma adı altında kulübe alınan maaşlı CEO’lar ve başkan danışmanlarının getirdiği yük ise tablonun dışında. Tabii ki bir de sözleşmeleri devam eden oyuncuların UEFA denetiminde olunmasına karşın kontratlarını zam yaparak uzatmak da ayrı bir konu. Galatasaray’da yıllardır kapanamayan zararın büyük oranda futbolcu transferlerine dayalı olduğu bir gerçek olsa da Sportif AŞ.’nin zararını sadece bununla açıklamak mümkün değil. Görünen o ki Sarı-Kırmızılı takım o yıllarda sahada kazandığı başarıyı yönetim masasında kaybetmiş.
Oyuncu satmadan zor
Bu kaçınılmaz son ile karşı karşıya kalan Galatasaray yönetiminin işi bir hayli zor. Fakat dibe vurmadan da tekrar yükselmek zor. Galatasaray için artık bu krizi fırsata çevirme zamanı. Fakat Dursun Özbek’in oyuncu satmadan, futbolcuların yıllık ücretlerinde indirme gitmeden ve transfer yapmaya devam ederek UEFA’nın istediği noktaya gelmesi zor.