Arama

Popüler aramalar

İngilizler futbolun evrimini ıskaladılar mı?

Haberin Devamı

Futbol dünyasının efsane teknik direktörlerinden Helenio Herrera 1960 yılında Birmingham Havaalanı’nda yaptığı basın açıklamasında “Siz İngilizler, kıtada bizim yıllar önce oynadığımız tarzda bir futbol oynuyorsunuz, fiziksel güce dayalı ancak yöntemsiz ve tekniksiz” demişti. Herrera daha da ileri giderek İngilizlerin içgüdüsel tutuculuğu ile alay etmiş, “söz konusu modern futbol ise, Britanyalılar evrim sürecini ıskaladı” dedi. Herrera’ya bu sözleri söyleten neden 1953 yılında İngiltere’nin, Macaristan’a Wembley’de 6-3, Budapeşte’de ise 7-1 yenilmesiydi. Bu maçlardan sonra İngiltere Ulusal takımı için “armasındaki üç aslan kediye dönmüştü” yakıştırması bile yapılmıştı. Ancak yine de İngilizler alışkanlıklarını kolay kaybetmeyen insanlardı.

Wembley’de 6-3 kaybedilen maçta hücuma katılarak modern bek görüntüsü veren ve İngiltere’nin gollerinden birini penaltıdan atan Alf Ramsey 1962 yılında İpswich’in teknik direktörü iken milli takımın başına getirildi. Üstelik Ramsey’in başında bulunduğu İpswich 15 karşılaşmada sadece iki galibiyet almıştı. Dünyanın geri kalan kısmı teknik gelişme ve incelikli savunma anlayışının peşine düşmüşken İngiltere kendi tarlasını sürmeye devam ediyordu.

Alf Ramsey bu koşullar altında İngiltere Ulusal takımının başına geçtiğinde “Büyük taktisyenlerin dehası biraz da doğru zamanda doğru sistemi uygulayabilme yeteneklerinden gelir” anlayışını kabul etmişti. Takımın üzerinde tam kontrol sağlamayı ilk görev saydı. Üç pastan sonra mutlaka topu rakip kaleye şutlayacak pozisyona getirebilmeyi savunup “çok pas yapmak, çok hata demektir” anlayışından da ödün vermedi. O İngiltere 30 Temmuz 1966’da normal süresi 2-2 biten maçın uzatma dakikalarında Hurst’un attığı gol ile Almanya karşısında 3-2 öne geçti. Bu golün nizami olup olmadığı bugün bile tartışılıyor. Azerbaycan kökenli Sovyet yan hakem Tevfik Behramov golü vermiş ancak tüm Almanya isyan etmişti. Maç 4-2 bitti ve İngiltere tarihindeki tek dünya şampiyonluğuna ulaştı.

1960’da Herrera’nın alay konusu ettiği fizik kalite, bugün 2018 Dünya Kupası’na katılan ülkelerin en temel dayanağı oldu. Yani herkes İngiltere’nin fizik kalite konusundaki tutuculuğuna sarılmış durumda. Turlar ilerledikçe takımlar arasındaki denklik ve fizik kalite daha da belirginleşmeye başladı. İngiltere, Almanya ve İspanya’nın elenmesinden sonra kendine final yolunu açacak gibi görünüyor. Futbolu icat ettikleri halde 1966 Dünya Kupası’ndan başka hiçbir başarısı olmayan İngilizler, sonuçlar ne olursa olsun kendilerini futbol denizinde yüzen büyük geminin kaptanı olarak görürler.


Yazarın Diğer Yazıları
Tümü