İngiltere ile Arjantin çekişmesi

Sadece yerel liglerde değil uluslararası alanda da futbol takımlarının çekişmesi dikkate değerdir. İngiltere ile Arjantin’in arasındaki rekabetin yeri ve zamanı geldiğinde üst düzey bir gerginliğe neden olduğunu biliyoruz. Rekabetin yoğunluğunun nedeni 1982 yılında İngiltere’nin hak sahibi olduğu Folkland Adaları’nın Arjantin tarafından işgal edilmesi ve İngilizlerin iki ay içerisinde savaşarak geri alması olarak görülebilir. Arjantin’in burnunun dibindeki adalara 1800’lü yıllardan beri İngilizlerin egemen olması onlarda bir bilinçaltı sorunu yaratmış da olabilir. Bu yüzden iki ülkenin arasındaki çekişme 1980’li yıllarda başlamış değil.
Haberin Devamı ›
İlk lig İngiltere ve Arjantin’de kuruldu
Oysa dünyanın her yerine olduğu gibi Arjantin’e de futbolu Britanyalılar götürmüştür. Arjantin Ligi’nin ve dünyanın sayılı derbilerinden biri olan Boca Juniors-River Plate karşılaşmasının aktörlerinden biri olan Boca Juniors, Arjantin’e göç etmiş bir İrlandalı boksörden futbolu öğrenen beş İtalyan tarafından 1905’te kurulmuştur. Daha önce 1901 de ise yine göçmenler tarafından River Plate kurulmuştu. Bu iki takımın kurulmasından da önce Britanyalıların girişimi ile takımlar kurulmuş ve Arjantin’de, İngiltere’nin dışında kurulan ikinci bir lig devreye girmiştir. Yani İngiltere ve Arjantin’de lig oynanırken dünyanın bir başka coğrafyasında böyle bir organizasyon yoktu.
Haberin Devamı ›
Arjantin’e ilk futbol topu İngiltere’den geldi
Arjantin Ligi’nin ilk şampiyonu bir İskoç tarafından kurulan St. Andrews’tur. Bu şampiyonlukta takımın kaptanlığını ve teknik direktörlüğüne yapan ise yine bir Britanyalı olan Waters’dır. Arjantin’e ilk futbol topu bile İngiltere’den gitmiştir. Söylentiye göre rıhtıma yanaşan gemide şişirilmemiş toplar vardır. Bu toplar gümrük görevlilerinin kafasını karıştırmış “çılgın İngilizler için eşya” olarak kayıtlara geçirilmiş.
Günler geçiyor, Arjantinliler kurucu babaları sayılan Britanya temsilcilerinden İngilizlere karşı rekabet duygusunu bir ateş gibi içten içe yakıyorlar. Artık İngiliz takımları Latin Amerika turnelerine başlamışlardır. 1953 yılında İngiltere ulusal takımı Arjantin’de iki karşılaşma oynamak için ülkeye gelir. İlk maçı Buenos Aires Karması 3-1 kazanır.
İngiltere galibiyeti Arjantin’de “Futbolcular Günü” oluyor
Bu galibiyet öylesine büyük bir sevinç yaratır ki, İngilizler antrenman maçı diye hafife ala dursunlar, Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron galibiyet günü olan 14 Mayıs 1953’ü “Futbolcular Günü” olarak ilan eder. O günden bu yana 14 Mayıs futbolcular günüdür. Arjantin’de berberler ve boyacılar da dahil olmak üzere tam 153 mesleğin günü vardır ki, bu bir dünya rekorudur.
3-1 biten maçta bir gol atan Rodolfo Michel “biz o güne futbolun doğduğu gün deriz” demiştir. İkinci maç ise 22. dakikasında sağanak yağış nedeniyle durur, hakem ve futbolcular soyunma odasına gider ve 10 dakika sonra da durmayan yağmur nedeniyle tatil edilir. Arjantinliler 3-1 biten maçın FİFA tarafından resmiyet kazanması için uğraşırlar ancak İngilizler antrenman maçı konumunda kalmasında baskın çıkarlar.
Haberin Devamı ›
Latinler topa sevgili gibi davranır
Arjantinliler İngilizleri içten gelen değil, öğrenilmiş bir futbol oynayan soğuk ve hesaplı insanlar olarak görmekteydiler. Oysa Latin Amerika insanının özyapısı çok daha farklıydı: Bu kıtanın uygarlığa katkısının “samimiyet” olduğu söylenir. Latin Amerika’da bir köylü bir devlet başkanına rahatlıkla ilk adıyla hitap edebilir. Bu Portekiz geleneği bütün kıtaya yayılmıştır.
Arjantin ve Brezilya’da futbol, o günlerde bir zarafet gösterisi olarak algılanıyordu. Oyuncular futbol topunu kur yapılacak güzel bir hanım olarak görürlerdi. 1958 ve 1962 Dünya Kupasının büyük oyuncusu, 1970’li yılların başında üst üste iki şampiyonluk yaşayan Brezilyalı Didi topla ilişkisini şöyle anlatır: “Ben ona hep özenle davrandım. Çünkü aksi halde sözümde durmazdı. Top bana yaklaşırken ona ‘hey bebeğim’ derdim. Ona karıma gösterdiğim kadar özen gösterirdim. Topu çok sevdim.”
İlk futbolcu sendikası da Arjantin’de kurulur
Arjantinliler İngilizler ile aralarındaki çekişmeden sıyrılıp kendi dünyalarına döndüklerinde spor ve futbol için birçok yeniliğin de öncüsü olmuşlardır. Örneğin Nisan 1898’de Adalet ve Eğitim Bakanlığı beden eğitimi dersini bütün okullar için zorunlu kılar.
Futbolun daha ilk yıllarında çok büyük ilgi görmesi sonucunda 1905’de oynanan 52 karşılaşmayı ortalama 5000’den fazla seyirci izlemiştir. Bu sayı o günler için inanılmazdır. Futbola olan ilgi İngilizce ve İspanyolca basılan gazetelere de ilginin artmasına neden oldu. Hayatın diğer alanındaki gelişmeler kadar futbola da yer verilip yorumlar yapılıyordu. 1912’de Herald gazetesi gazeteciler için özel bir basın tribünü fikrini ilk kez ortaya attı.
Haberin Devamı ›
1939’da Uruguaylı Jose Nasazzi futbolcuların greve gitmesine öncülük etti. 1944’de ise Arjantin’de ilk futbolcu sendikası kuruldu. Adı Futbolistas Argentinos Agremiados oldu. Kulüpler ilk başta sendikayı tanımadı ama 1948’de grev kararı alınca sendika resmen tanındı…