Kupa tarihinin en çalımcı oyuncusu kimdir?

Haberin Devamı ›
Rusya’da yapılan 2018 Dünya Kupası finallerinde ilginç istatistiksel(sayılamalı) verilere tanıklık ediyoruz. Özellikle Rusya Ulusal takımının ilk iki maçında koştuğu mesafeler değişik yorumlara neden oluyor. Futbolun geçirdiği evrim sonucunda, bugün gelinen noktada, futbolcuların bireysel ya da takım halinde koşu mesafeleri maçı kazanmanın kriterlerinden biri olarak görülüyor. Yapılan orta ve şut sayısı, köşe vuruşları da maçların kazanılmasında istatistiksel veri olarak oyun hakkında bilgi veriyor.
Peki, Dünya Kupaları tarihinin en çalımcı ya da en güzel çalımları atan oyuncusu kimdir diye soracak olursam, kuşkusuz çoğumuzun aklına Maradona gelir. Diego Armando Maradona’nın Meksika’da yapılan 1986 Dünya Kupası’nda, bütün İngiliz savunmasını çalımlayıp attığı gol tarihsel bir değere sahiptir. Ancak izlerken insanları deyim yerindeyse mest eden iki büyük çalımcıdan söz eder futbol tarihi; Brezilyalı Garrincha ve İngiliz Matthews.
Manuel Francisco dos Santos doğduğu 1933 yılında bir çalıkuşu kadar küçük olduğundan büyük ablası ona “Garrincha” ismini takmıştı. Sonrasında attığı çalımlar ve rakiplerini geçiş biçimiyle de küçük bir kuşa benzetildiğinden “Garrincha” onun ölünceye değin anılan ismi oldu. Garrincha aslında futbolu pek sevmezdi. 1950’de bütün Brezilya’yı yasa boğan kupa finalini izlemek bir yana radyodan bile dinlememiş, balık tutmaya gitmişti. Ancak 19 yaşında yine bir rastlantı sonucunda Botafogo’nun seçmelerini kazandıktan kısa bir süre sonra bütün dünya onu tanıyacaktı.
Garrincha için çalım atmak sokakta yürümek kadar doğal ve basitti. Üç-dört rakibini çalımladıktan sonra geriye dönüp onların hepsini bir daha çalımladığı söylenir. Bir maçta o kadar çok çalım atmış ki maçın hakemi yanına yaklaşıp “topu ayağında bu kadar tutarsan seni oyundan atarım” demiş. Bir söylenceye göre Latin Amerika’da tribünlerin söylediği “ole” nakaratının esin kaynağı Garrincha’nın çalımlarıydı. Arjantinli savunma oyuncusu Vairo ile giriştiği bir mücadele esnasında onu zarif bir şekilde geçince izleyiciler “ole” diye bağırmışlardı. 1958 ve 1962 Dünya Kupaları’nın en iyi oyuncusuydu.
Stanley Matthews İngiltere’de düzenlenen 1966 Dünya Kupası’nda İngilizlerin kupayı kazanmasında başrolü oynayan oyuncudur. Eski Beşiktaş teknik direktörü Gordon Milne’in de görev yaptığı bu kupada Matthews, bizim bugün “sağından atıp solundan geçmek” adını verdiğimiz çalım şeklinin mucididir. Stanley Matthews bu çalımıyla İngiltere Kraliyet Ailesi tarafından verilen “Sir” unvanını almıştır. Peki, futbol artık bu çalımcıların çıkmasına neden izin vermiyor? Bir sonraki yazı konumuz da bu olsun…