Arama

Popüler aramalar

Barbaros'un bastonu Fenerbahçe'ye saplandı

Eker Olympos Regatta'nın ikinci günü gerçekleşen şamandıra yarışında orsa şamandırasının dibinde balon basmaya hazırlanan W Collection Barbaros Hayrettin'in bastonu, önünden geçmekte olan Garanti Sailing-Fenerbahçe 1'e saplandı. Sancak bodoslaması delinen Barbaros Hayrettin, hasarını içeri su girmeye başlayınca fark etti. Şans eseri kimseye bir şey olmadı.

Barbaros'un bastonu Fenerbahçe'ye saplandı

Eker ana sponsorluğunda Bursa Yelken Kulübü tarafından düzenlenen Olympos Regatta’nın önceki gün başlangıç haberini verdik, hatta filoyu Armutlu önlerine kadar izleyip daha sonra Mudanya’ya hareket etmek için bir süre ara verdik.

Moda’dan Cuma günü 19.00’da yola çıkan filo, gece 23.00 sıralarında hatırlanacağı gibi Armutlu önlerine, Bozburun’a yaklaşmıştı. Ancak bundan sonra hava tükendi ve ilk tekne Orient Express VI, ancak gece 01.00 sıralarında finiş hattına ulaşabildi.

Burundan yaklaşık 7 deniz mili uzaklıktaki Tirilye sahilindeki finiş hattına öncü gruptaki teknelerin ulaşması neredeyse 7 saati buldu. Arkada olanlar için durum daha da acıklıydı.

İLK DENEME ABANDONE İLE SONUÇLANDI

Neyse, bu konuya yarışla ilgili haberimizde yeniden değineceğiz. Biz şimdi burada ikinci gün Mudanya önlerinde yapılan şamandıra yarışındaki bir kazaya göz atalım.

O gün için orsa-pupa rotalı tek şamandıra yarışı planlanmıştı. Geç gelen tekneler olduğu için start 14.00’e ertelendi. Ne var ki “bir türlü yerinde durmayan” ve “tarayan” şamandıraları sabitlemek için denizde hayli zaman kaybedildi.

Sonunda start verildi ancak ilk tekneler orsa şamandırasını döndükten sonra yarışın “orsa-pupa olmadığı” ve ciddi olarak “apaza kaydığı” anlaşılınca abandone edildi. Beklemekten sıkılan bazı tekneler marinaya döndü ve ikinci kez start düdüğü çaldı.

Aslında genel hatlarıyla “manzarada” büyük farklılık olmadı. İkinci startta da avantaj etkili bir şekilde şamandıra tarafındaydı. Öyle ki tekneler iskelelerinde bırakma şartı olan Komite Botu ile şamandıra arasında değil, şamandıranın rüzgarüstü tarafında yığıldı.

BİR ANDA ÖNÜNDEKİ MANZARA DEĞİŞTİ

Apaz ağırlıklı rotada orsa şamandırasına iskele kontra yaklaşırken balon basıp kavança atmaya hazırlanan W Collection Barbarsos Hayrettin’in hemen önünde Alvimedica 2 vardı. Onu kollayan Barbaros Hayrettin’in deneyimli dümencisi Arif Gürdenli, gerisini şöyle anlattı:

“Birden kafayı çok büyük açarak önümüzden geçtiler. Balon bastığımız için ne olduğunu net olarak fark edemedik. Onlar da balon basma hazırlığındaydı. Kavançalı döneceklerini sandık. Ama birden karşımızda sancak kontra gelen Fenerbahçe 1’i görünce ondan kaçtıklarını anladık ama artık çok geçti… Bize seslendiklerini ama rüzgarın sesi ve balonun hışırtısından bunu duyamadığımızı sahile dönünce öğrenebildik…”

TEKNE SU ALMAYA BAŞLADI

W Collection Barbaros Hayrettin’in gönderi iskele tarafındaki çarmıkların hemen gerisinde güverteyi adeta yalayarak bordaya saplandı. Binen aşırı yükle Fenerbahçe 1’ün üzerine dönen teknenin karbon bastonu büyük bir çatırtıyla kırıldı ve Fenerbahçe 1’e saplı kaldı.

Bu bölge, Oğuz Ayan yönetimindeki Fenerbahçe 1’in “sabıkalı” noktasıydı. Zira daha önce aynı noktaya İstanbul'da 7 Bela da bir “iz” bırakmıştı.

Barbaros Hayrettin ekibi, kazayı çatıştıkları teknede bıraktıkları bastonla atlatamadıklarını çok geçmeden fark etti. İçeri hızla su dolmaya başlamıştı. Bu durumu da teknenin sorumlusu Cihan Erkan şöyle anlattı:

“Türkiye’de ve yurt dışında aldığımız survival eğitimlerin faydasını işte o an anladık. Kimsede panik yoktu. Aynı anda biri sintine pompasını çalıştırırken, ekibin diğer üyeleri de tuvalet bölümünü maskeleyen balon kumaşından perdeyi çakı ile kesip baş taraftaki deliği kapatı ve bantlayarak içeri su girişini engelledi."

“OFFSET” OLSA KAZA ENGELLENEBİLİRDİ

Çatışan her iki tekne de parkurdan çekilerek Tirilye Barınağı’na döndü. Fenerbahçe 1’in dümencisi Oğuz Ayan, “Buyurun, bu bizde kalan bastonunuz” diyerek hemen yanı başına bağlanan Barbaros Hayrettin’i ziyaret etti.

Karşılıklı “geçmiş olsun” dileklerinin iletildiği ziyarette kazanın da nasıl meydana geldiği enine boyuna konuşuldu. Aslında hızı 20 knot’a kadar çıkan havada offset şamandırası olmaması belki de en büyük etkendi.

Kavançalı (rüzgar altı kontra değiştirme) sert dönüşe hazırlanan ekipler, birbirlerini çok geç fark edince çatışmadan sakınamamıştı. Neyse ki Barbaros Hayrettin’in baş tarafında, Fenerbahçe 1’in de çarmık dibinde kimse yoktu. Dolaysıyla kimseye bir şey olmadı ve “mala gelen zarar” ile konu atlatılmış oldu.

DÖNÜŞ ETABINA HAZIRLIK

Fenerbahçe 1’in güvertesinde ve bordasındaki yırtıklar bantlanarak geçici olarak kapatıldı. Ancak Barbaros Hayrettin’in durumu daha ciddi idi. Karbon gönder kırılırken oluşan basınç onu tutan spectra halatı patlatırken, sancak bodoslamada da hatırı sayılır bir delik açmıştı.

Daha o an bir sonraki günün hesapları yapılmaya başlandı. Tirilye-Ataköy rotasında orsa ağırlıklı sancak kontra bir seyir olacaktı. Dolayısıyla delik suyun dışında kalacak ve seyri tehlikeye sokacak bir durum oluşmayacaktı.

Gece marinada geçici bir onarımla delik kontraplak ile kapatılarak polyester kaplandı, üzerine de ek bir önlem olarak bant atıldı.
İki “yaralı kuş” Fenerbahçe 1 ile bastonsuz Barbaros Hayrettin, Eker Olympos Regatta’nın son etabına böyle start ettiler.

Hemen ekleyelim, sonuçlar daha ulaşmadı ama her iki tekne de sorunsuz olarak finiş verip marinalarına bağlandılar.

Fenerbahçe 1 ve Barbaros Hayrettin ekiplerine “geçmiş olsun” diyoruz.

Kaynak: TurkSail / Serdar BAPOĞLU

Haberin Devamı